Restaurang Kungsholmen

Restaurang Kungsholmen – jättegod mat vid norr Mälarstrand i Stockholm.

Kungsholmen är en av F12-gruppens restauranger. Vi har hittills ätit på SmakGrill, Le Rouge och sist vi var på Kungsholmen var på vår 8-års dag. Nu blev det ett välkommet återbesök och det var bentoboxen som lockade.

Kungsholmen ligger vid norr Mälarstrand och nu på sommaren kan man även sitta ute utanför eller på Pontonen som har en barmeny. Det var dock så pass varmt att vi föredrog att sitta inne. Det enda minus är att man sitter lite väl nära andra matgäster då det är byggt som en modern foodcourt. Det beror ju lite på sällskapet naturligtvis. Konceptet är en foodcourt som består av 7 olika öppna kök så kallade barer med olika inriktning: Raw, Nordic, Organic, Fast food, Classic, Spice och Fruit bar. Beställning och servering sker ändå vid bordet, som tur är..

Något annat som är bra är att några av rätterna går att välja som halv eller hel. Nu var det ju bentoboxen som lockade oss tillbaka till Kungsholmen igen, men det fanns flera andra intressanta rätter. Anklevertaco med plommon, tonfiskburgare med lime och koriander eller en riktigt schysst Fish n’ chips med hummeraïoli var alternativ som var mer eller mindre svåra att ignorera. Kanske nästa gång…

 

Varmrätt
Bentobox
 
Efterrätter
Crème brûlée med jordgubbs- & rabarberkompott
Chokladmousse ”After Eight”

 

Återigen tog vi Bentoboxen från Raw bar, men den här gången tog vi varsin som huvudrätt. Det blev ganska mycket mat – på gränsen till för mycket… Men otroligt fräscht och gott.

Bentoboxen var från Raw Bar och bestod av flera av rätterna från Raw Bar. Det är en stor låda, så två bentoboxar täcker nästan hela bordet och glasen får man ställa bredvid varandra för att få plats. I bentoboxen fanns sashimi, tonfisktartar med yuzo, maki, nigiri, bläckfisksallad, sashimi new style, räkor i marinad, samt en bläckfisksallad som inte stod på menyn.

Sashimin var av tonfisk, lax, små räkor och en vitgrå fisk. Jag kommer inte ihåg vad det var för fisk. Det var ett namn jag aldrig hört förrut. Ha… något… Förra gången var det havsaborre så det verkar som de varierar på en sorts fisk och låter tonfisk, räka och lax vara standard.. Räkorna var sådär, lite för slemmiga i konsistensen för min smak. Tonfisken och laxen var fantastiska som sist. Den vitgrå fisken var också mycket god, fast och fin med mer fiskig smak. Härlig variation. Sashimi är min nya favoritmat! Till det en liten sallad av krispig rättika typ riven fast ändå var de långa som nudlar och pepprig vattenkrasse.

Tonfisktartaren var i miniatyr av minibitar toppad med någon kaviar och stående i en syrlig juice i en vit kopp.

Maki, risrullar inrullade med typ nori (sjögräsrullar) med grönsaker och olika fisksorter: lax, tonfisk och den gråvita fisken. Nigiri var av fyra sorter med lax, tonfisk, den gråvita fisken och kokta räkor, två av varje vilket förra gången var perfekt att dela på och nu blev riktigt mycket. 

Bläckfisksalladen var hur god som helst och det var även någon sorts mörk svamp i, förmodligen shitake och sesamfrön. Bläckfisken är det som är tillagat i bentoboxen och räkorna.

Sashimi new style var både av fisk i form av underbart god tonfisk och kött i form av mör  oxfilésom låg i någons sorts kryddig syrlig marinad överströdda med någon ört samt hackad nöt. Eventuellt cashew. Sedan var det ett fat med räkor i marinad överströdda med svarta och vita sesamfrön.

I bentolådan fann också ett fat med inlagd ingefära i tunna skivor samt wasabi. Till alla godbitar serverades ett fat indelat i tre sektioner med olika dippsåser varav den vanliga sojan är bäst. Den majonösliknande såsen är god, men tar över smaken på allt som doppas i den vilket är dumt.

Sist jag var där drack jag ett glas Protos Verdejo, ett spanskt vitt vin som passade bra till fisken, så det fick bli samma igen. Mycket gott vin..!!

bentoboxsashimitonfisktartarmakisushibläckfisksalladsashimi new styleräkorinlagd ingefära och wasabi

Trots den stora huvudrätten valde vi varsin dessert. Står det crème brûlée på menyn går det inte att lämna restaurangen utan att ha en sådan i magen… Till crème brûlée serverades ingefärsfrukt som jag inte var intresserad av och bad att få jordgubbs- & rabarberkompotten som serverades till yoghurtsorbeten. Det gick bra. Jag gillar när det är flexibelt. Dock var inte kompotten något vidare… Crème brûléen däremot var utmärkt..med härligt knäckigt tak.

Jonas letade efter äppelpaj, som vanligt. Det närmaste som fanns var cheesecake med äppel och kanel vilket lät gott, men nja det var ju inte äppelpaj. Så efter äppelpaj kommer chokladefterrätter och det blev en chokladmousse ”After Eight”.  Om jag inte minns fel var det både en chokladmousse och chokladglass på en liten chokladkaka samt en bit tillagat päron under det fina chokladtaket. Mycket gott!

creme brueejordubbs- och rabarberkompottchokladmousse after eight

 

Etiketter: , , , , , .


Annons

4 svar

  1. […] Restaurang Kungsholmen […]

  2. […] Bentoboxen. Efter mycket snack och knappt någon verkstad blev det första besöket av i våras och det andra i somras. Kungsholmen gled snabbt upp som en av favoriterna jämte Smak. Den förra som brann var Grill […]

  3. […] En gång i tiden var det en favoriträtt… Nu är det bara en favorit om jag får äta det på Kungsholmen tillsammans med sashimi. Men misosoppa är fortfarande en favorit och något jag skulle vilja göra […]

  4. […] bakom F12-restaurangerna som är bland de bästa i restaurangväg med mina favoriter SMAK och  Kungsholmen. Men även Le Rouge och Grill är hur bra som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: