Veckomeny vecka 48

Programmet Nyhetsmorgon råkade stå på i bakgrunden och långt bort hörde jag anka…vilket väckte min uppmärksamhet. Mmm det lagades stekt ankbröst och oj vad sugen jag blev. Vi har alltid stekt klart ankan i ugnen, så anka har liksom fallit bort då jag inte längre har en ugn.. Men steka ankbröst kan jag göra! Det kommer bli ankbröst här hemma inom en snar framtid!!

Efter det tredje jobbiga tandläkarbesöket var det inte mycket jag kunde äta. Jag blev sugen på potatismos med brynt smör redan på vägen hem, men var för spak för att gå och handla potatis. Det blev att leta hemma efter något mjukt att äta. Det blev en smörig god polenta med lite fräst blandsvamp, en reducerad svampbuljongssås med portvin och vitlöksfräst romansallad. Attans vad gott det är att fräsa på sallad! Låg och slötittade på Tinas Cookalong, missade Gordons igår, och hon gjorde en bearnaisesås utan att sila bort schalottenlöken. Lite tuggigt i  – kanske gott det med. Till förrätt lagades pilgrims ceviche på frysta pilgrimsmusslor. Enkelt & gott.

Grupparbete med DW och lunch med en av studiekamraterna. För en gångs skull blev det sushi. Det är inte ofta numera. En gång i tiden var det en favoriträtt… Nu är det bara en favorit om jag får äta det på Kungsholmen tillsammans med sashimi. Men misosoppa är fortfarande en favorit och något jag skulle vilja göra själv hemma. Läste om ett en japansk restaurang som fått gulddraken för bästa mellanpriskrogen: Seikoen med samma ägare som Roppongi. Något att testa! På kvällen var det speltisdag med en inledande gemensam middag i foodcourten som brukligt är. Hade tänkt att äta Tempura, men det blev en mexburgare igen. Provsmakade Marabou Vinter som var god men ingen succé. Smakade mjölkchoklad med kardemumma. Kanske gott att släppa ner en bit eller två i varm choklad…

Ett återbesök hos tandläkaren uteslöt lunchen, men gav tillfälle till att handla mat i stan. Fick syn på hjortfärs och ska fundera på vad jag ska tillaga av den innan jag köper.. Mmmm… Älgfärsbullar är så gott och ja då borde något med hjortfärs vara lika ljuvligt.. Bredvid hjortfärsen låg det färska ankbröst och bara väntade på att få följa med hem.. Inte den här gången! Letade körsbärspraliner utan resultat. Irriterad! Samma sak med amarettis och sega italienska nötmaränger. Hittade torkade trattkantareller till ett par älgfärsjärpar jag tänkt att göra. Men allvarligt, 3000 kronor kilot? Noop – de fick inte följa med hem. Funderar på om jag ska fixa gott decemberfika till helgen eller inte. Älskar glögg, men tycker julen känns tung…särskilt i år som singel… Gorgonzola & pepparkakor åkte i alla fall ner i korgen tillsammans med en ask After Eight, ett kilo Grana Padano, en bit entrecôte som jag kommer äta i veckan och härligt små gröngula bananer…

Apropå körsbärspraliner – Alladinaskarna ska ändras och nu kan man rösta på sin favoritpralin så att den stannar kvar i asken på sidan RäddaJulenNu. Men, samtidigt är jag inte särskilt förtjust i de där chokladaskarna för pralinerna är alldeles för sötsliskiga. Körsbär i likör, likörtryffel, romrussin & ägglikör är de jag föredrar. Jag har röstat!

Såg Pernillas Jul och blev lite nyfiken på julmustsåsen.. Hon gjorde pepparkakscheesecake och det fick mig att vilja göra en sådan fast med ett lager vackert mörkröd tranbärsgelé över blandade röda bär.. Såg i ett annat program världsasöta minibagels med fyllning. Åh, vad jag vill kunna baka igen.

Såg Halv åtta hos mig och torsdagens avsnitt hade en persilje- & vitlökssoppa jag blev intresserad av samt salviakryddad kalvsnitzel med senapsmos. Tidigare i veckan serverades pepparrotssoppa, vilket lät gott – men då den innehöll pepparrotsost och någon konserverad pepparrot tappade jag intresset. Apropå pepparrot gjorde jag egen färskost smaksatt med riven pepparrot, pepparrotsost.  God smak, men osten blev för grynig. Fantastiskt gott på knäckebröd med kotlettpastrami och en skiva tomat.

Mmmm…hittade grönkål i affären… Gott gott gott att stuva! Blev sugen på mangold också och insåg samtidigt att kastanjernas säsong snart är förbi.. Ska jag prova receptet med kastanjer måste det bli snart, mycket snart. Kanske fritera? Väntar förväntansfullt på att blodapelsinerna ska komma…

Medan jag väntade på att studielusten eller någon form av disciplin skulle fylla mig slötittade jag på Efter tio, just för att Monica Ahlbergh glimtade till i rutan. Hon lagade tio små mumsiga saker att ha till glöggmingel. Mmmm grönkålssoppa som shots. Där fanns mozzarellabruschetta med granatäpple & balsamico, en kräftröra kryddad med pepparrot serverad på rågbröd, pepparrotskryddad laxröra på rökt lax på rotfruktschips (som är så delikata), en vacker liten brietårta täckt med nötter & torkad frukt – men som jag förmodligen inte gillar, ostbollar, pepparkakor med en röra av rårörda lingon & färskost, wienernougat – som jag alltid fick av farmor & farfar,

Inför första advent blev det en sväng på Systembolaget. Min absoluta favoritglögg, Blossas trestjärniga starkvinsglögg spetsad med konjak,  var slut så det blev två av mina andra favoriter, Blossas trestjärniga starkvinsglögg spetsad med rom och Dufvenkrooks prestige, se förra årets glöggtest. Funderade på om glöggen Lucia, den italienska med smak av choklad skulle få följa med hem… I kön stod en man framför med fyra flaskor vin i korgen varav 3 av dem var mina absoluta favoritviner(Stoneleigh(Sauvignon Blanc), Amarone, Chablis)… Jag undrade febrilt vad den fjärde flaskan var för något med tanke på hans smak kunde det vinet definitivt vara något för mig.. Ett rödvin var det och italienskt. Jag skulle ha frågat. Blev för tusan nästan kär.. Galet värre.

En studiekamrat har provat Blossas årgångsglögg och kunde verkligen inte rekommendera den – så jag skiter i den i år. Mandarin lät ändå inte så särskilt spännande.

I veckan kom det fram under vila usla förhållande grisar runt om i Sverige lever under. Efter mitt inlägg Svineri på löpande band… fick jag ett bra tips om en vegetarisk och ekologisk butik i Stockholm som heter Goodstore. Där kommer det att finnas vegetarisk skinka för de som föredrar det. Goodstore har en butik på Skånegatan 92 och en webbshop med hemleverans inom Stockholm. De har havtorn, hjortron & röda vinbär i frysdisken, rotfruktschips, fina ekologiska chokladpaliner som intresserar mig och alla möjliga produkter jag inte ens visste att de fanns. En hel del tofuprodukter och sojaprodukter – ett Mecka för min moster. Själv blev jag intresserad av bären.

Middagar
Polenta med rödvinsreduktion, blandsvamp & fräst romansallad
Mexburgare, Spanjoren,  Kista foodcourt
Entrecôte med polentapytt på varm romanbädd sprinklat med portvinsreduktion
Bran flakes med mjölk
Entrecôte med palsternackspuré
Nahm toke neua
Quesadilla med limemarinerad entrecôte

Lunch att nämna
Stor sushi, Ikki, Kista foodcourt

Efterrätter
Brända mandlar & gorgonzolabollar till adventsfikat

Annat
Pepparrotsost

Etiketter: , , , , , , .

Annons

4 svar

 1. Ska du äta en god misosoppa, så gå till Koreana på Luntmakargatan. Övriga rätter, japanska som koreanska, är si så där och går att hitta bättre på andra ställen, men misosoppan is to die for!

 2. Åh, tack igen för ett härlig tips!

  Jag läste att du också varit på Roppongi och där är det temakin jag gillar bäst. Låter som det blivit sämre. Konstigt att att hon på DN på Stan inte hade koll på att temaki finns lite varstans..

 3. Ja, temaki finns ju inte bara på Roppongi och Seikoen!

  Gillar din blogg, förresten. Du verkar lika galen i mat som jag. 🙂

  • Tack!! Jag gillar din och kommer återkomma för mer äta ute tips!

   Jo, jag är också matgalen… Obotligt…och önskar att budgeten var obegränsad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: