Glöggtest 2008

Glögg  – decemberdrycken nummer ett.

Vi föredrar starkvinsglögg till att börja med och helst ska glöggen vara traditionellt röd. Det är Blossa och Dufvenkrooks som gäller här hemma hittills.

En gammal klassiker är Blossas röda starkvinsglögg, som fått stryka på foten de senaste åren. Det har kommit så många nya goda sorters glögg och vad jag minns är den rätt söt.. När jag växte upp var den däremot självklar hemma med en rolig tomtekork på, eller vad det nu var. I tonåren slank den ner, men då var det väl alkoholstyrkan som var den avgörande faktorn.

Tidigare år har vi provat Blossa Trestjärnig glögg spetsad med cognac och den spetsad med rom – vilka är riktigt bra. Kanske de bästa. Några av Dufvenkrooks starkvinsglöggar har också testats. Dufvenkrooks Prestige och Dufvenkrooks Original var mycket bra – mörkröda och fina. Minns ej vad vi tyckte om Dufvenkrooks Special, en vit starkvinsglögg spetsad med maltwhisky.

Årets årliga besvikelse är alltid Blossa Årgångsglögg. Verkligen en rolig idé med nya smaker, men vi faller inte för det där exklusiva med att eventuellt komma över en flaska…som en grej i sig. Blir bara irriterade att de är slut innan vi ens blivit sugna. Pomerans lyckades vi lägga vantarna på och Vinteräpple. Annars slut. I år fanns en möjlighet att få tag i Blåbär, men vi hade ingen lust att ta en extrasväng till ett annat systembolag. Vi har ledsnat på själva idén. Nu efter att provat igenom ett par i miniflaskor kan vi konstatera att själva glöggen i sig även den är en besvikelse.

Jonas är helt fantastisk med glögg. Förra året kom han hemsläpande med ett multipack Dufvenkrooks och i år med Blossa årgångsglögg i multipack. Han vet precis vad jag vill ha..!

Stort plus för de märken där man kan köpa en halv flaska, så att man kan prova på ett par sorter. Roligt också att några märken har en prova-på-kartong med 5 flaskor à 200 ml. Ännu bara Dufvenkrook och Blossa. Mer sånt..!!

PROVSMAKAT 2008
Sex olika glöggsorter har vi hunnit med att prova. Vår favorit står sig. Betyg 1-5.

Blossa 03 Pomerans
Mycket god. Lite bärnstensfärgad. Lagom sötma. Skulle vi köpa igen om den fanns i större format.
Betyg: ♥♥♥♥

Blossa 05 Hjortron & Armagnac
Inget särkilt – tristatst. Ganska smaklös i ljus bärnstensfärg…eller något… Drickbar, men kommer ej att provas igen.
Betyg: ♥

Blossa 06 Lingon & Enbär
Saftsmak. Inget särskilt. Drickbar, men kommer ej att provas igen.
Betyg: ♥♥

Blossa 07 Havtorn & Kanel
Ähh, kunde varit så god.. Trodde verkligen på den här. Drickbar, men kommer ej att provas igen. Stod en hel flaska kvar i skafferiet – oöppnad sedan förra året. Så vi lade vantarna på en, men var sedan inte särkskilt intresserade.
Betyg: ♥♥

Blossa Trestjärnig Glögg spetsad med Cognac
Mycket god. Härligt mörkröd med julkänsla, stark och fin. Jessikas favorit.
Betyg: ♥♥♥♥♥

Dufvenkrooks Vanilj
Vit glögg spetsad med vaniljvodka. Mycket god – en överraskning.
Betyg: ♥♥♥♥

Starkvinsglögg med konjak
Mörkröd hemkokt glögg av rödvin och portvin spetsad med konjak. Jonas, tycker det var lite för mycket portvinssmak och kanske lite väl söt. Men fortfarande mycket god. Jessika stormförtjust!
Betyg: ♥♥♥♥

Blossa Trestjärnig Glögg spetsad med rom
Bärnstensfärgad mycket god och riktigt stark glögg. Jonas favorit.
Betyg: ♥♥♥♥♥.

KVAR I SKAFFERIET ATT PROVSMAKA
Blossa 07 havtorn & Kanel kan nog stå kvar oöppnad.

Blossa 04 Vinteräpple
Har ett svagt minne att jag gillade den, men att den smakade mest iskall.

Dufvenkrooks Amore Hjortron
Ljus glögg på grappabas. Grappa förpliktigar..! Jonas smakade förra året och tyckte i varje fall då inte att det var en höjdare. Vet inte varför jag inte provade… Var jag sjuk eller?

Dufvenkrooks Prestige
Mörkröd starkvinsglögg. Supergod när vi provade förra året, nu blev det en stor flaska.

NYFIKEN PÅ
En glögg jag är nyfiken på men som vi alltid glömmer är Lucia Choklad. Kanske vi kommer ihåg att köpa den senare i år. Kanske inte. Och sedan vill jag prova Blossa Trestjärnig Glögg spetsad med Calvados. Båda slut!

ALKOHOLFRI GLÖGG
Alkoholfri glögg finns i fler varianter än för bara några år sedan. Det är bra…!! Vi glömmer dock bort vilken sort som var god när det är dags att köpa glögg igen… Tråkigt att de inte varieras lika mycket för vår lilla provsmakare här hemma. Ett år kokade vi hjortronglöggen hårt ett tag, för att han skulle få smaka, men den blev rätt smakkoncentrerad av det vilket inte blev bra. Alkoholfri dock. Återstår annars att göra egen alkoholfri att variera med. Såg nu att Dufvenkrooks har lättvinsglögg med olika smaker. Den torde vara helt okej att koka upp för att få helt alkoholfri.

Herrsljung 1911’s röda alkoholfria glögg tyckte Erik om. Blossas vita lättglögg, som vi gav ett uppkok så att verkligen all alkohol skulle försvinna, tyckte han inte var lika god. Men han gillar precis som vi att prova nya smaker…och ibland är det helt enkelt inte gott.

Blossa trestjärnig - 3 säkra kort.Dufvenkrooks multilåda, i alla fall 3 av 5 är riktigt bra, 3 säkra kort av 5, kanske fler...Blossa årgångsglögg - en traditionell årlig besvikelse. Pomerans från 2003 är dock mycket god.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

3 svar

  1. […] Vad gör man när man missar Systembolaget öppettider en lördag, med endast en hjortronglögg och Blossas havtornsglögg hemma? Kris och katastrof i glöggtider..!! Åh, det skulle blivit Blossas tresjärniga glögg spetsad med rom och den spetsad med calvados… I fall de var slut, den spetsad med konjak…och så provsmakning av glöggen Sankta Lucia med chokladsmak. Vi testar glögg i år och mer om det kan läsas i Glöggtest 2008. […]

  2. […] andra favoriter, Blossas trestjärniga starkvinsglögg spetsad med rom och Dufvenkrooks prestige, se förra årets glöggtest. Funderade på om glöggen Lucia, den italienska med smak av choklad skulle få följa med […]

  3. […] På julgottebordet blir det blandade nötter, dadlar, fikon, blodapelsiner och julgodis i form av knäck, fikon- & konjaksfyllda marsipankulor rullade i choklad och chokladöverdragen och nougatfylld marsipanrulle av hemgjord marsipan och mandlar från Barcelona. Lite julfika med lussekatter och naturligtvis glögg, kanske hemkokt starkvinsglögg spetsad med konjak. Provsmak av ny alkoholfri glögg, ny för oss, Blossas vita lättglögg. Mer om glöggtest 2008. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: