Nahm toke neua – het syrlig biffsallad av grillat kött med rostat ris och smak av färsk koriander och mynta.
Receptet är från TV-programmet Halv åtta hos mig. Vi utökade mängden kött något. Vi gjorde vad vi tror är rostat ris…som i vilket fall som helst blev dundergott. Till biffsalladen serveras med fördel basmatiris eller så utökar man det rostade riset – vilket jag föredrar. Dessutom så blev det för oss bara två portioner trots att vi även åt förrättssallden Som Tam till. Otroligt gott!
Jag gjorde senare en variant med fläskkarré, syrlig fläskkarrésallad.
2 portioner
Ingredienser
400 g ryggbiff eller entrecôte, i tunna skivor
4 st scharlottenlök
1 knippe koriander
1 knippe myntablad
3 st limeblad, mycket fint strimlade
0,5 tsk torkad chili
0,5 msk palmsocker
4 msk limesaft
4-6 msk krossat rostat ris
2 msk fisksås
sallad, gärna krispsallad
Ingredienser marinad
1 msk hackade korianderrötter
1 msk hackad vitlök
2 msk olja
1 msk fisksås
1 msk nymald svartpeppar
Beskrivning
Gör rostat ris. Rosta okokt jasminris eller basmatiris i olja i en kastrull. Riset ska få färg vilket tar någon minut. När det har fått färg ska det kokas enligt anviningarna på risets förpackning.
Blanda marinaden, tillsätt köttet och låt marinera i cirka en timme. Lägg köttskivorna på ett ugnsgaller med plåt under och grilla på 250 grader i ca 5 minuter. Det ska droppa fett från köttet, och det ska tillagas tillräckligt sakta för att behålla safterna och inte brännas vid. Skär sedan köttet på tvären i strimlor.
Blanda fisksås, limesaft, palmsocker och chili i en skål och tillsätt sedan med köttet. Tillsätt schalottenlök, mortlat, rostat ris samt fint skurna limeblad. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
Täck ett serveringsfat med salladsblad, skeda över blandningen och strö över rikligt med koriander och myntablad.
Etiketter: mat, recept, nahm toke neua, thailändsk biffsallad, thailändskt, thai.
Filed under: Kött, Sallader, Thailändskt | Tagged: biffsallad, kötträtter, mat, nahm toke neua, nötkött, recept, sallad, thai, thailändsk biffsallad, Thailändskt |
[…] ett av de få avsnitt som vi faktiskt lagat mat från. Killen med det thailändska, Som Tam och Nahm toke neua. Otroligt gott och favoriter..! Syrlig fläskkarrésallad är en annan favorit direkt […]
[…] ett av de få avsnitt som vi faktiskt lagat mat från. Killen med det thailändska, Som Tam och Nahm toke neua. Otroligt gott och favoriter..! Syrlig fläskkarrésallad är en annan favorit direkt […]
[…] här syrliga och lite heta salladen på fläskkarré har hämtat inspiration ur Nahm toke neua. En näve hackad koriander hade varit helt underbart gott i, men det fanns ingen kruka i […]
[…] Naan Nahm toke neua Naken havre med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa Nypongelé […]
[…] romanbädd sprinklat med portvinsreduktion Bran flakes med mjölk Entrecôte med palsternackspuré Nahm toke neua Quesadilla med limemarinerad […]
[…] 2:a advent, Roséglögg spetsad med vodka 5 – Thailands nationaldag, Tom Yam Goong & Nahm toke neua 6 – Finlands nationaldag 9 – Pepparkakans dag 10 – Nobeldagen 13 – Lucia, […]
[…] 2:a advent, Roséglögg spetsad med vodka 5 – Thailands nationaldag, Tom Yam Goong & Nahm toke neua 6 – Finlands nationaldag 9 – Pepparkakans dag 10 – Nobeldagen 13 – Lucia, […]
[…] Den här syrliga biffsalladen blev otroligt uppskattad ute på landet! Långt över förväntan..!! Därför kommer receptetskissen upp som just en skiss då jag mer njöt av att få laga mat i ett ordentligt kök och frilansade inspirerad av Som Tam och Nahm toke neua. […]
[…] thaisallad med biff med utgångspunkt ur två goda recept på thailändska sallader, Som Tam och Nahm toke neua. Gott med rostat ris i som bidrar med en härlig karaktär. Tänkte att det verkligen skulle funka […]