Veckomeny vecka 9

Bästa matveckan på flera år..!!

Firade sportlovet ute på en väninnas land i Norrtälje , dock ej helledig utan studier delar av dagarna. Tur att jag fått låna en bärbar dator, tack..!! För mig blev det rena matlovet, inte lov från matlagning utan en helt underbar vecka full av både bak och matlagning i ett fullutrustat riktigt kök. Drömläge! Det går inte att beskriva hur fantastiskt underbart det var..!! Jag fick möjlighet att prova ett par recept som inte går att laga hemma där jag bor utan kök och med enbart två kokplattor och med minimal arbetsyta. Maten uppskattades också vilket var en otroligt rolig bonus. Tur också! Utöver det önskades både maträtter och efterrätt vilket var mycket kul. Jag letade inspiration i recept att utgår ifrån och ändrade tills jag blev nöjd. Obeskrivligt avkopplande att få vara i köket i 10 dagar och med underbara vänner runtomkring..!! Rena terapin!

Startade veckan med att äta upp resten av den laxiga potatisgratängen med pepparrot tillsammans med grönsallad med körsbärstomater & röd paprika med balsamicodressing som bröt fint med sin syra mot laxgratängen. På eftermiddagen bakade jag havrekakor och inspirerad av flaskan med Stroh Rum blev det en sats smaksatta med rommarinerade russin och kokosflingor. Doftade himmelskt både innan och efter ugnen. Degen var hur smarrig som helst! På kvällen var vi tokmätta så då gick det bara ner någon korv.

Provsmakade en mörk choklad fylld med körsbär smaksatt med chili. Wonderbar! Älskar körsbär i choklad! Njöt av lugnet…

På tisdag önskades vaniljpannkakor till lunch som vi mumsade med sylt & grädde samt några med chokladsås & grädde. En riktig godislunch! När jag ändå gräddade pannkakor blev det en sats vanlig pannkakssmet som jag fyllde med en stuvning av skinka och champinjoner att ostgratinera till lunch dagen efter. Gäller att passa på att använda ugnen! Till middag en av mina favoriträtter av favoritgrönsaken aubergine. En helt underbar auberginegratäng med både mozzarella och parmesan som det var evigheter sedan jag lagade. Veggo & allt. Smask!

Nyttig mat varit önskad senare i veckan och jag tänkte länge på vad jag skulle laga och vad som menades. Nyttig som fettsnål, kolhydratsnål, mycket grönsaker, vegetarisk eller vad? Jag lagar ju inte mat med fokus på nyttighet.. Det var grönsaker som menades och jag valde att köpa hem mer grönsaker att förvälla eller ha i sallader. Känner mig lite som en feeder.. Hahahaha..

På onsdagen kom ett par vänner till ut som hjälpte till att mumsa crêpes och resterna av auberginegratängen. Till middag lagade vi chili sin carne, det vill säga en veggomiddag som blev mycket mustig och god. Har själv haft svårt att tänka mig Chili utan kött, men får vika mig nu. Till den blev det basmatiris där jag fick lära mig ett underbart sätt att pimpa basmatiriset genom att fräsa det lite i olja och finhackad vitlök innan det kokades. Roligt med nya sätt och det var det godaste basmatiriset jag någonsin ätit! Gott att äta som det är och kommer definitivt lagas hemma igen och igen. Till det en blandsallad bestående av strimlad romansallad och svarta oliver med balsamvinägerdressing. Mums! Själv brukar jag bara äta chilin utan tillbehör som ris eller sallad, så det är ett nytt sätt för mig som jag också gillar. Gott att blanda ihop på tallriekn. Då middagen blev sen var det bråttom att få igång middagen, samtidigt som jag pratade vilket med min simultankapacitet och ovana med dåliga knivar resulterade i ett djupt hack i ena fingret. Jäklar vad det blödde. Ska nog packa med kockkniven till nästa gång. I värsta fall får jag dessutom hålla käften medan jag hackar och donar. Hmmm.. Mitt djupaste skärsår någonsin, rakt igenom nagel och allt. Klantigt!

Jo sist skottade jag mig till en skada i axeln, eventuellt diskbråck och någon nervskada så nu var det dags för något annat. Är fortfarande inte helt återhämtad och får ej belasta än, så skotta fick jag inte göra. Hmm..kändes inte okej att se på, men försökte kompensera med kakor och god mat.

Chilin mumsade vi sedan till lunch med sallad och zucchiniris, samma typ av tillagning som gårdagen fast med små tärningar av zucchini som fick fräsa med och bidrog med lite vackert grönt i riset. Mycket gott! En blandsallad med tunt skivad grön zucchini, romansallad, klyftade rädisor, strimlade färska sugarsnaps, körsbärstomater i halvor med mera. Rädisor i sallad uppskattades och ska försöka komma ihåg det! Äppelpaj med mandelmassa önskades och det blev faktiskt middagen.

På fredagen blev det ännu en smaskig önskerätt, svamprisotto. Roligt med sällskap i köket idag igen. Tyvärr var det inte säsong för kantareller men champinjoner finns ju alltid och de stektes för att sedan röras i när risotton var klar samt lättkokt grön sparris i bitar. Det blev okej, tyckte jag. Men ibland när jag lagar till vänner tappar jag liksom smaksinnet i kombination med en viss prestationsångest att det inte ska tycka om maten och känna sig tvungna att säga att det är gott. De tyckte i alla fall att det var gott och var glada över möjligheten att önska rätter. Samma eftermiddag kom ännu en vän ut och blev klart sugen på sista biten äppelpaj, men tyvärr med nötallergi så det var trist. Men, men äppelpaj kan göras i så många varianter och ätas flera dagar i rad, så då önskades äppelpaj med ett knaprigt täcke ovanpå.

Rester av risotton till lunch och sen en tur in till Norrtälje. Frilansade ihop en färgstark thaisallad med biff med utgångspunkt ur två goda recept på thailändska sallader, Som Tam och Nahm toke neua. Gott med rostat ris i som bidrar med en härlig karaktär. Tänkte att det verkligen skulle funka som nyttig mat och gjorde en del av salladen veggo om någon inte ville ha biff. En av vännerna dök upp med ett särskilt uttryck i ögonen när han såg det råa nötköttet och började prata om råbiff – hans favoriträtt.  Njöt i fulla drag av att laga mat trots att det tog ganska lång tid med tanke på alla ingredienserna och en del olika moment, medan några vilade och andra rockade Guitar Hero. Testade att slänga ihop en liten förrättsportion råbiff genom att finhacka lövbiffen som såg fin ut och då resten av ingredienserna fanns förutom kapris. Var inte riktigt rätt med lövbiff, men funkade och uppskattades enormt av den överraskade råbiffsälskaren som mer än en gång sneglat på den råa lövbiffen.

Till salladen hittade jag ett enormt fat som jag kunde bre ut salladen på. Det blev vackert att servera den färgstarka salladen på det viset. Oj, vad de gillade den..!! De tycket att den var så fräsch. Blev fan generad…!!

Till kvällen bakade vi äppelpajen med knäckigt täcke bestående av bland annat havregryn & hackade jordnötter. Blev otroligt gott och ännu godare än äppelpajen med mandelmassa. Ska nog prova att göra jordnötsmassa eller byta ut till jordnötssmör. Till äppelpajen serverades vaniljsås, dock ej hemkokt. Får bli nästa gång!

En av vänninorna visade en schysst australiensisk matsajt, Feed your family, med många bra instruerande videos och massor av intressanta recept. Mumsi! De verkar använda mycket frukt i sin matlagning och grillar mycket. Ser fram emot att hon fördjupar sig i grillområdet och lär mig sen… Under tiden ska jag prova ett recept med brysselkål med honung och brynt smör.

I rädsla för att det skulle bli för lite mat med sallad hade jag överdrivit en aning och lagat dubbelt så mycket vilket var perfekt då vi hade en god uppskattad lunch. Dock fanns ingen chili kvar och inte så mycket lime, så den blev inte riktigt lika god som dagen innan. Utöver det åt vi upp resterna av svamprisotton som var mycket godare efter att stått till sig så att svampsmaken spridit sig runt överallt i risotton.

Åh, vilken underbar vecka det varit..! Så glad att jag har sådana fina vänner som är så lätta att vara med.Kan livet bli bättre? Knappast!

Middagar
Txistorra, stekt med dijonsenap
Auberginegratäng, grönsallad med körsbärstomat & balsamicodressing
Chili sin Carne, vitlöksosande basmatiris, grönsallad med svarta oliver & balsamicodressing
Äppelpaj med mandelmassefyllning, vaniljsås
Risotto med stekta champinjoner & halstrad grön sparris nerrörd, sallad
Syrlig regnbågssallad med biff
Zucchiniris

Luncher
Laxig potatisgratäng med pepparrot
Vaniljpannkakor med blåbärssylt  alt. chokladås & grädde
Chili sin Carne med zucchiniris, sallad
Ostgratinerade crêpes med skink- & champinjonstuvning
rester

Efterrätter
Äppelpaj med mandelmassefyllning
Äppelpaj med knaprigt havre- & jordnötstäcke

Bakat
Stroh Rumrussinkakor med kokos
Bäriga havrekakor

Fler veckomenyer!

Follow matorama

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: