Laxig potatisgratäng med pepparrot – potatisgratäng med rökt lax, purjolöksringar och kryddad med färsk pepparrot.
Lite som laxpudding men utan äggstanning och med en härlig smak av pepparrot. Såg detta recept på Allt om Mat och blev så sugen, men utan ugn ingen gratäng. Men, sen blev det sportlov och en tur ut till en väninnas land med fullt utrustat kök. Laxgratäng!! Till den laxiga potatisgratängen blev det en enkel sallad av isbergssallad, tomat och röd paprika med lite olivolja & balsamvinäger vilket blev en fräsch krispig brytning.
Skulle kunna tänka mig att öka mängden pepparrot, kanske till det dubbla för att verkligen få fart på den, men den är supergod som den är. Min väninna som inte är särskilt stor i maten tog om och dagen efter åt vi glatt resterna till lunch.
Otroligt gott!
4 portioner
Ingredienser
ca 900 g kg potatis, fast – skalad & skivad
1 st purjolök, skivad
300 g rökt lax, strimlad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk pepparrot, finriven
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl riven ost, t.ex. wästgöta kloster
Beskrivning
Sätt ugnen på 225°.
Smörj en ugnsfast form. Varva potatis, purjolök, lax, salt, peppar, pepparrot och ost.
Häll på grädden och grädde i ugnen tills potatisen är färdig, mellan 40-60 minuter beroende på ugn. Tog lång tid ute på landet i 70-talsugnen.
Filed under: Fisk, Potatis | Tagged: Fisk, fiskgratäng, fiskrätter, gratäng, gratänger, kallrökt lax, Lax, laxgratäng, laxrätter, mat, pepparrot, potatisgratäng, rökt lax, recept |
[…] Laxig potatisgratäng med pepparrot […]
[…] veckan med att äta upp resten av den laxiga potatisgratängen med pepparrot tillsammans med grönsallad med körsbärstomater & röd paprika med balsamicodressing som […]