Stroh Rumrussinkakor med kokos – härligt sega havrekakor med smak av Stroh Rum fyllda med russin och kokos.
Hittade universums godaste sprit i kylen här på landet, en flaska Stroh Rum. Nöjde mig med att sniffa på den i omgångar i helgen. Men sedan när det var kakbakningsdags och Bäriga havrekakor skulle bakas slog det mig att prova göra en degsats med Stroh rum istället för vatten och sen skicka ner russin & kokos. Älskar att leka med kakor och smaker. Degen var farligt god.
Blev ljuvligt goda och smaken av Stroh Rum kom verkligen fram! Fantastiska att doppa i kaffet också.
20 st
Ingredienser
150 g smör
4 dl vetemjöl
6,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk mörk sirap
1 dl russin, hackade
2 dl kokosflingor
4 msk Stroh Rum
Beskrivning
Förvärm ugnen till 200 grader.
Lägg russinen i rom.
Blanda mjöl, havregryn, strösocker, farinsocker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smöret och blanda så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor.
Tillsätt sirap, romrussinen och kokos och blanda samman till en deg.
Rulla försiktigt degen i en rulle cirka 5-7 centimeter i diameter. ägg degrullen i kylen en halvtimme.
Skär degrullen i cirka 1 centimeter tjocka skivor, pressa försiktigt ihop dem till runda platta kakor. Finjustera kanterna om det behövs. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och sätt in kakorna i ugnen. Sänk temperaturen till 175 grader.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de fått lite färg på ovansidan.
Ta ut dem och låt svalna på ett ugngsaller.
* Lite längre gräddningstid på landet i den gamla ugnen från 70-talet: 15-18 minuter.
Filed under: Fika | Tagged: fika, fikabröd, havrekakor, kaffebröd, kakor, kokos, mat, recept, romkakor, romrussin, romrussinkakor, russin, småkakor, Stroh Rum |
[…] Stroh Rumrussinkakor med kokos […]
[…] i romrussinstuk – yummie!!!! Kom att tänka på Stroh Rumrussinkakorna med kokos som jag bakade för några år sedan och beslöt att köra det stuket på kolasnittar när jag såg […]