Äppelpaj med mandelmassefyllning – äppelpaj med klassisk pajdegsbotten kryddad med vaniljsocker fylld med klyftor av äpple nerstuckna i en fyllning med mandelmassa smaksatt med kanel samt en täcke av farinsocker.
Ett par sköna dagar på landet under sportlovet med tillgång till ett fullutrustat kök är underbart. Igår beställdes äppelpaj med mandelmassa och mumsimums blev det idag med vaniljsås till. Orgasm sa ena väninnan efter första tuggan!
Hittade ett recept på Allt om Mat att ändra lite på.
8 bitar
Ingredienser
Pajdeg
125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
Fyllning
4 st äpplen, fast lite syrliga
250 g mandelmassa
3 st hela ägg
1 dl mjölk
1 tsk kanel, malen
3 msk farinsocker
Beskrivning
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera vaniljsås till.
Filed under: Desserter, Fika | Tagged: äppelefterrätt, äppelpaj, äpple, dessert, efterrätt, fika, mandelmassa, mat, paj, pajdeg, recept |
[…] Äppelpaj med mandelmassefyllning […]
[…] sin Carne, vitlöksoasande basamatiris, grönsallade med svarta oliver & balsamicodressing Äppelpaj med mandelmassefyllning, vaniljsås Risotto med stekta champinjoner & halstrad grön sparris nerrört, sallad Syrlig […]