Roppongi

Roppongi – vårt val av restaurang när vi vill äta sushi.

Roppongi har vi ätit många gånger genom åren – vår favorit blanda japanska restauranger. Igår var det dags för ett nytt besök, mysigt men kort. Oftast har det blivit Roppongi Special så att man får lite av varje; 10 bitar nigiri, 2 norimaki och en temaki – den goda noristruten. Nigiris var med lax, tonfisk, smörfisk, jätteräka, kammussla, red snapper, makrill, svärdfisk, squid och en med rom inlindad i nori (sjögräs). Den med makrill som smakar sill gillar vi inte.

Även gyozan är mycket god och något vi pratat om att göra hemma, men sedan glömt bort. Ångkokt eller friterad.. Mums.

Vi är särskilt förtjusta i deras temaki, en sorts strut av nori, sjögräs, med god saftig fyllning. Vi undersökte den väl igår medan vi åt – så att vi kan göra den själva snart, mycket snart. 

Innehåll terimakin: 1 algark nori, bladsallad som foder i noristruten, gurka i mycket tunna strimlor (5-6 st), rättika (?) i mycket tunna strimlor (5-6 st) , avocado i små bitar, 1 crabfish, en bit söt japansk omelett (Tamagoyaki),  majonäs – kanske en matsked.

Det skulle nog kunna bli gott att fylla en noristrut med ingefärsgravad lax kryddad med koriander & lime, salladsblad, avocado, gurkstavar, salladslök.. Kanske toppa med wasabikräm av wasabi och creme fraiche. Jag skulle kunna tänka mig att lägga in ingefära som skulle kunna serveras till vanlig snabbgravad ugnsstekt lax.

Kolla in sushi-kartan – sushi-sajt där man kan läsa andras recensioner av sushiställen på valfri ort eller efter klick på kartan. Bra sorteringsmöjligheter genom sortering alfabetiskt eller på bäst betyg. Man kan recensera själv och de recensionerna kommer sedan att även synas på en egen personlig karta. Jag provade att sortera på bästa betyg i Stockholm och två av dem med toppbetyg var: Hav Restaurang & Catering och Room Sushi. Det speciella med Hav Restaurang & Catering är att de har någon sorts sushiband (kaytenband) runt sushikocken där sushi-bitar åker runt på färgkodade tallrikar – så kan man enkelt välja vilka sushi man vill ha.

Etiketter: , , , , , , .

Annons

2 svar

  1. […] japansk restaurang som fått gulddraken för bästa mellanpriskrogen: Seikoen med samma ägare som Roppongi. Något att testa! På kvällen var det speltisdag med en inledande gemensam middag i foodcourten […]

  2. […] och äter som en förrätt. Temaki är en favorit när vi äter Roppongi special på restaurang Roppongi i Stockholm. Det är receptet är att försök att rekonstruera dem hemma och ja – det blev […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: