Gelateria Italiana

Gelateria Italiana har godaste glassen i stan  – hemgjord italiensk glass!

Italiensk glass smakar mer. Chokladglassen är mörkt chokladbrun och starkt chokladig och är den enda chokladglassen som jag äter. Min favoritsmak är citronsorbén, syrlig och friskt. Jag har svårt att prova nya smaker då det innebär att utesluta citron och choklad den gången…så det blir bara en ny smak åt gången. Förutom citron och choklad blir det oftast någon nöt- eller kaffesmak. Men finns det körsbärsglass – ja då blir det ingen ny smak.. Sist blev det kastanjeglass.

Själva glassbaren är väldigt liten och omgivning utanför vid Fridhemsplan är inte mysig alls. Men glassen är så god att det går att stå ut med.

Glassens vagga verkar vara Kina och konsten att frysa glass utan is infördes i Europa redan på 1200-talet. Innan dess användes snö som blandades med t.ex. sötat vin. Ordet sorbé kommer från arbaiskans sharbet och den italienska glassen sägs ha både kinesisikst och arbariskt ursprung. Från Italien till Frankrike kom glassen via Katarina de Medici, så jag antar att glasstraditionerna är starka i Florens. (!!) Sorbén kom långt före gräddglassen. Det skulle man inte kunna tror när man tittar på utbudet av glass som mestadels är just gräddglass. Först på 1800-talet blev glassen populär i Sverige.

Vi har gjort italiensk citronsorbé hemma en gång och det blev riktigt riktigt bra. Snart dags igen…

Etiketter: , , , , , , .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: