Rosensocker

Socker med smak av ros.

Jag har tänkt att prova att använda rosensockret till att göra rosenpanna cotta toppat med rosenbladsgelé. Ljuvligt tror jag att det kan bli.

Vi har olika sorts rosor i trädgården. De rosa och röda tror jag är mest användbara och då de rosa blommor först är det dem jag provat att göra rosensocker på.

Jag provade mig fram och det resulterade i 3 sorters rosensocker: kristalliserat, strösocker och pudersocker. Det kristalliserade är i princip rosensockret efter torkning. Strösocker blev det när jag körde det torkade kristalliserade sockret i matberedaren. För att få pudersocker använde jag magic bullet. Pudersockret kan användas istället för florsocker.

Rosensockret var starkt rosalila när det var fuktigt och mycket gott att äta med sked. Vi provade allihopa. Efter torkning är sockret något ljusare lilarosa – otroligt läckert. Jag blev så inspirerad så jag satte igång att göra rosenlikör också samtidigt som jag funderar på fler sorters socker att göra. Vi har lavendel, men de mesta av plantorna har dött så det är inte mycket att använda. Jag läste någonstans om basilikasocker vilket borde passa utmärkt till jordgubbar, eller myntasocker.. Mmmm.. Kanske syrénsocker.

8,5 dl kristalliserat rosensocker.

Ingredienser
5 dl rosenblad
5 dl strösocker

Beskrivning
Plocka rosenbladen(kronbladen) på morgonen då rosorna doftar som mest. Skölj rosenbladen i durkslag, skaka dem och bred ut på stor bricka att torka ett par timmar.

Mixa rosenblad och strösocker i matberedare. Häll ut sockerblandning i ugnsfasta formar och torka i ugn på svag värme, ca 50 grader i 20-40 minuter. Torktid beror på hur torra rosenbladen är. 

Ta ut formarna och kolla om sockret torkat, annars fortsätt torka. När sockret är torrt är det kristalliserat och kan hällas över på ren glasbruk direkt.

För strösocker – kör sockret i matberedare. För pudersocker – kör sockret i magic bullet.

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Ett svar

  1. […] Romsill Romesco Rosenbladsgelé Rosenkål gräddstuvad med bacon Rosenkål, senapsslungad Rosensocker Rostade mandlar med chili Rostbiff Rubinpäron Ruccolaolja Ruccolapesto Råbiff Räkbuljong Räkor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: