Fläsk i röd curry

Fläsk i röd curry – wokad fläskkarré och grönsaker i sås av kokosmjölk, röd currypasta, chili, vitlök, färsk ingefära, citrongräs, lime, limeblad, anings farinsocker och fisksås.

Det thailändska köket innehåller många härliga kryddpastor. Röd-, grön- eller panangcurry pasta för att nämna några. Oftast gör jag dem själv. Det tar inte så lång tid och det räcker till många gånger och framförallt blir det godare också! Den här gången har jag dock fuskat och köpt färdig sådan…

Huvudingredienser
Fläskkarré                   600 g
Röd curry pasta          1-2 msk
Ingefära                        ca 2 cm
Röd chlli                       1-2 st
Vitlöksklyftor                3-4 st
Citrongräs                   1 stjälk
Lime                             1 st

Kaffir-lime blad           4-5 st

Farinsocker                 2-3 msk
Kokosmjölk                 1 burk
Fisksås                       ca 3 msk
Solrosolja                   2 msk

Grönsaker till (som kan varieras)
Grön paprika               1 st
Bambuskott                 1 liten burk
Vattenkastanjer           1 liten burk

Beskrivning
Strimla fläskkarrén i cirka 1 cm breda strimlor som är 3-4 cm långa. Finhacka ingefära, vitlök, röd chili, det vita på citrongräset.

Strimla grönsakerna i lagom stora munsbitar. Om vattenkastanjerna är hela är det lämpligt att skiva dem.

Värm en Wok eller en traktörpanna riktigt het och tillsätt oljan. Fräs currypasta, ingefära, vitlök, citrongräs och röd chili. Låt det inte bränna fast, du får röra om lätt nästan hela tiden. Fräs blandningen ca 1 minut. Tillsätt köttet och fräs det ordentligt runt om. Det tar ca 3 minuter. Tillsätt grönsakerna och fräs ca 1 minut ytterligare.

Tillsätt sedan kokosmjölk, farinsocker, fisksås, pressad lime samt kaffirlime blad. Låt sjuda ett par minuter och smaka av. Det kanske behövs mer socker, lime eller fisksås (salt)?

Servera med nykokt ris. Själv föredrar jag basmatiris framför jasminris men det är en smaksak!

Annons

Ett svar

  1. […] Fikonmarmelad Fläsk i röd curry Fläskkarré, helstekt, fylld med knaprigt örtsmör och ugnsbakade persikohalvor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: