Tapenad – läcker röra med svarta oliver, kapris, sardeller samt soltorkade tomater och en gnutta finmortlad mandel.
Tapenade associeras med Provence, men detta recept har jag hittat i den italienska kokboken Trattoria – italiensk mat för hela familjen och modifierat. Det går lätt och hur snabbt som helst att göra tapenade i matberedare. Konsistensen ska vara grynig, så det går alldeles utmärkt att finhacka allt för hand.
Vi kommer servera denna tapenade samt paprika- & olivröra till crostini och Mörsjö tunnbrödchips, ett friterat tunnbröd som smakar smördeg.
Vi har tidigare gjort en klassisk tapenade och en grön olivpasta.
1 3/4 dl
Ingredienser
1,5 dl svarta oliver, urkärnade (75 g)
5 st soltorkade tomater med 1 msk av oljan
0,5 st vitlöksklyfta, skalad & finhackad
2 st sardeller i olja med 1 tsk av oljan
1 msk kapris
4 st malen mandel, finmortlade
7 st basilikablad
svartpeppar
Beskrivning
Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör till en grovkornig smet.
Tapenade håller sig i kylskåp flera dagar och serveras med fördel efter att stått till sig i 1-2 dagar.
Etiketter: mat, recept, tapenade, olivröra, oliver, kapris, sardeller, soltorkade tomater.
Filed under: Italienskt, Röror | Tagged: kapris, mat, oliver, olivröra, röra, röror, recept, sardeller, soltorkade tomater, tapenade |
[…] brödet. Kalamataoliver skulle också passa bra och ge en mer syrlig ton. Annars är det gott med tapenade på vanligt vitt bröd som franskt lantbröd eller liknande. Med både nötter och oliver borde […]
[…] T-bensstek Tacosås Tagliatelle med bondbönor & bacon Tapenade Tapenade – den godaste Tartiflette Thailändska laxbiffar Tomatpesto Tomatsås Tom Yam Goong – räksoppa Tom Yam […]