Oliv- och valnötsbröd

Saftigt rågbröd med svarta oliver & valnötter med svag sälta av sardeller.

Jag tycker om lite grövre bröd av råg med lite syra, gärna av surdeg. Råg och nötter – de hänger ihop och blir tuggigt och gott. Oliver – ja det är himmelskt gott och kan de stoppas i bröd bättre upp. Här är det vanliga svarta redan urkärnade oliver, men godast blir det med oliver med kärna som man kärnar ur själv. Om man har en olivkärnare vill säga. Annars blir det till att skära runt kärnan vilket funkar i det här brödet. Kalamataoliver skulle också passa bra och ge en mer syrlig ton. Annars är det gott med tapenade på vanligt vitt bröd som franskt lantbröd eller liknande. Med både nötter och oliver borde även sardeller fungera bra. Så sardellerna vi köpte i Toscana åkte i och bidrar med ytterligare sälta.

Det här är det fulaste bröd jag någonsin bakat, enligt Jonas och jag håller med. Rustikt ändrades det till efter att det visat sig att brödet var jättegott. Brödet med extrasaltat smör passade perfekt till de ugnsbakade rödbetorna med feta & pinjenötter samt ett glas rött av Syrah.

Förmodligen är feta gott som pålägg överringlad med olivolja samt flingsalt.. En parmesanskiva kan aldrig vara fel… Falbygdens milda krämiga Gorgonzola/Mascarpone var en fullträff på brödet.

1 brödOliv- & Valnötsbröd med svag sälta av sardeller.

Ingredienser
12,5 g jäst (1/4 paket)
2,5 dl vatten, ljummet
2 msk olivolja, jungfruolja
3 st sardeller, mosade
1 tsk sardellolja från burken
1 dl svarta oliver, urkärnade
3,5 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
1 dl valnötter, krossade
0,5 tsk salt

Beskrivning
Rör ut jästen i vattnet. Grovhacka hälften av oliverna. Tillsätt olivolja, sardellolja, sardeller, oliver och salt. Blanda i mjöl och nötter. Rör ihop till en kladdig deg.

Låt jäsa övertäckt i 50 minuter. Rör om i degen efter jäsning.

Sätt ugnen på 200 grader.

Forma degen till en limpa på bakpapperskläd plåt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
 
Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

Ett svar

  1. […] Oliv- & valnötsbröd Olivomelett Omelett – grundrecept Omelett med prosciutto & parmesan Ordförande Maos […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: