Nyponsoppa av färska nypon

Nyponsoppa – en riktig höstdessert av färska nypon.

Hemgjord nyponsoppa på färska nypon serveras med lättvispad grädde och hembakade små mandelbiskvier som en färgsprakande höstdessert. Friskt och gott med nyponsoppan och härligt sött och krispigt med mandelbiskvierna. C-vitaminerna i nyponsoppan är en riktig bonus.

Nyponsoppa är en dessert som jag tyckte om när jag var liten. Då det växer nypon i området tänkte jag prova att göra egen nyponsoppa och i senaste numret av Allt om Mat fanns en del nyponrecept. Det fanns dels recept på nyponsoppa med färska nypon och dels med torkade nypon att utgå ifrån. Nyponsoppan blev verkligen god..! En bra anledning att göra nyponsoppa själv är att jag kan smaka mig fram och sockra efter det. Jag hoppas jag hinner plocka mer nypon snart.

Nypon är lite pilligt. Först ska det plockas och nyponen får inte vara för mjuka men ej heller för hårda och ljust oranga. Svår avvägning det där mellan omogna och övermogna. Sedan ska nyponen rensas vilket är en rätt tröttsam procedur. Gummihandskar rekommenderades, men det fanns inga hemma och än så länge kliar det inte. De hårdare nyponen var lättare att rensa och godare att äta rakt av. Räkna med halva mängden efter rensning, dvs. behövs 1 dl urkärnade nypon så plocka 2 dl.

6 dl vilket ger 3-4 portioner

Ingredienser
4 dl rensade färska nypon
5,5 dl vatten
3,5 -4,5 msk socker
1,5 msk citron

Beskrivning
Rensa nyponen, genom halvera nyponen och att ta bort kärnhuset. Se  till att få bort allt hår i kärnhuset och skölj nyponen för säkerhetsskull.

Koka nyponen mjuka i hälften (ca 2,5 dl) av vattnet i en kastrull.

Mixa nyponen fint i magic bullet alternativt matberedare till en slät nyponpuré. Tillsätt eventuellt mer av vattnet under mixningen.

Lägg tillbaka nyponpurén i kastrullen. Sockra och tillsätt resten av vattnet. Pressa i citronsaften och låt koka upp. Späd eventuellt med mer vatten beroende på smakstyrkan och hur tjock man vill ha soppan. Jag föredrar nyponsoppan lite tjockare. Tänk också på att den tjocknar lite när den kyls.

Ta av kastrullen av plattan och låt nyponsoppan svalna. Ställ sedan in nyponsoppan i kylskåpet.

Nyponsoppa

Etiketter: , , , , , , .

Annons

3 svar

 1. […] N Naan Nahm toke neua Naken havre med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa Nypongelé Nyponmarmelad Nypon, syltade Nyponsoppa av färska nypon […]

 2. […] att försöka göra något av dem och inte bara äta dem naturella. Det blev nyponmarmelad och nyponsoppa på färska nypon att börja […]

 3. Jag och ett barnbarn plockade nypon och därefter delade vi dem
  och rensade ur fröna. Första gången jag gjort egen soppa.
  Den blev fantastiskt god och lilla Lisa 3 år och jag hade det
  mysigt och hon tyckte det var roligt.Undrar om man kan koka
  nyponen utan att rensa dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: