Havets cheesecake

Havets cheesecake – Cheesecake på kavringsbotten med fyllning av stenbitsrom, creme fraiche, färskost, gräslök och pepparrot garnerade med rullar av rökt laxt, smögenräkor, endivesallad med pepparrotsdipp, citronskivor, machesallad & strösslad med pepprig krasse.

Vacker som en smörgåstårta med somriga smaker från havet och helt enkelt underbart god!

Min första cheesecake som inte är en dessert utan matcheesecake som blir en variant på smörgåstårta. Jag såg en bild av den på en tidning som sedan fick följa med hem och då vi under ett par lyxiga dagar blev bjudna på mat var det helt öppet att laga vad som helst utan tanke på ingrediensernas kostnad. Går det att ha det bättre? Nej, knappast. Jag vet inte vem som njöt mest. Lugna mysdagar med underbara människor, ja de bästa bland vänner och god mat! Till denna goda rätt blev vi bjudna på Chablis som är min favorit bland vita viner och ja – det enda vita vinet jag själv skulle köpa.

6-8 portioner

Ingredienser
Botten
180 g kavring
75 g smör, smält

Fyllning
3 st gelatinblad
300 g färskost
2,5 dl creme fraiche
1 dl gräslök, hackad
75 g stenbitsrom, röd
3 msk riven pepparrot

Garnering
200 g lax, rökt & skivad (ca 8 skivor)
1 st endive, ca 8 blad
1,5 dl creme fraiche
2 tsk riven pepparrot
lite salt
200 g smögenräkor
1 st citron, halverad & tunt skivad
machesallad
krasse

Beskrivning
Mixa kavringen till smulor eller finhacka till smulor. Tillsätt smöret och tryck ut i en form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar botten. Ställ kallt medan fyllningen blandas.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter.

Vispa ihop färskost, creme fraiche, gräslök och pepparrot. Blanda i stenbitsrom.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, kram ur dem och lägg i kastrull och smält på svag värme tillsammans med cirka en matsked av fyllningen. Rör sedan ner gelatinröran i fyllningen. Häll fyllningen i formen och låt stå kallt i 3 timmar.

Vispa creme fraiche tjock, tillsätt pepparrot samt salta efter smak till en pepparrotsdipp. Garnera cheesecake med lax, endive med en klick av pepparrotsdippen, räkor, citron och mache. Strössla över klippt krasse. Servera.

Annons

6 svar

 1. […] marinerade ugnsrostad paprika, ugnsrostade zucchiniskivor, bearnaisesås Pasta Carbonara  Havets cheesecake & Chablis Pasta Carbonara Broccolisoppa — Quesadillas med skinka, ost, tacosås & […]

 2. Den mest förbannat idiotiska sida man kan tänka sig. Att skriv ut eländet ger 5 meningslösa sidor av 6 för receptet

  • Jag har inte lagt till en utskriftsfunktion än. Men en bra grej är att alltid förhandsgranska innan utskrift och därefter välja hur det hela ska skivas ut.

  • Du kan markera texten med musen och välja ”endast markerat” när du skriver ut.

 3. Hej!
  Vad tror du om att göra detta fast i portionsform, dvs kavringsskivor (eller kanske pumpernikel?) och en spritsad klick fyllning… kan det funka?
  Tror du att det går att göra fyllningen med gelatin i och sen ”mosa” den och spritsa, eller spritsa först och sen ställa kallt? Eller flyter den ut då?
  Och så garnera med en bit lax, en räka, citron och lite krasse? Och sen lite ruccola eller nåt runt omkring?

  • Hej Emma,
   Jag tror det funkar alldeles utmärkt att göra i mindre portionsform. Om du har minispringformar är det lätt att få ut de små cheesecakesen ur formarna annars klä små portionsformar med lite plastfolie innan de fylls så kan de lyftas ur. Pumpernickel borde också funka det är ju lite tuggigare och hårdare än kavring, men om du mixar det till smulor och blandar. Eller förenkla och låt det bli lite macka/cheesecake med fyllning på brödet. Om du tänker dig att spritsa skulle jag låta fyllningen kallna först i en bunke eller plastpåse och därefter spritsa. Om du spritsar först tror jag att den flyter ut för då har inte gelatinet fått sin tid att stelna. Men jag vet inte om spritsningen skulle hålla formen. Om den inte gör det så är det ju bara att rulla ihop laxen till fina rosor och dekorera fint med det andra såsom räkor, krasse. Ja lite ruccola bör funka en aning starkt att det kan dominera men å andra sidan är krassse starkt. Så ta lite eller kanske dekorera med lite rom? Du har fullt med idéer så det kommer säkert bli galant. Matlagningen när den är som bäst är ju lite experimenterande och lekfull. Ibland blir det helfel, som en gång när jag försökte göra dillgelé till en sån här cheesecake.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: