Svineri på löpande band…

Härom dagen visades filmsekvenser på nyheterna om hur grisar på gårdar i Sverige vanvårdas minst sagt. Djurrättsalliansen har dokumenterat missförhållandena samt säger sig ha besökt 100 gårdar under två år, dokumenterat och polisanmält uppåt 90 gårdar. De har lyckats se och dokumentera det som vanliga inspektioner missat. De inspektionerna borde utökas och ske oanmält i fortsättningen, med tanke på att den verklighet de ser är så pass annorlunda mot det Djurrättsalliansen dokumenterat. Ytterligare borde ursprungsmärkningen av kött skärpas och påskyndas.

2 av gårdarna som polisanmälts ägs av Swedish Meats ordförande Lars Hultström som också innehar styrelseuppdrag  i HK Scan och Svenska djurhälsovården kan man vidare läsa. Woot? Fors säteri & Blackstaby gård heter gårdarna – vilket kan vara bra att lägga på minnet för att slippa råka få hem kött därifrån.  På textTV och i Expressen kan man läsa att lyxkrogar nu bojkottar hans gårdar! LUX, Leijontornet och Edsbacka Krog är några krogar som handlat därifrån och som nu lagt det på is.  Scan stänger också av ett 40-tal polisanmälda grisbönder, läs här. Bra! Kött från gårdarna finns redan ute i handeln och naturligtvis utan ursprungsmärkning – så att konsumenter förhindras att göra ett medvetet val. Att handla ekologiskt kött är ett bättre alternativ, men allvarligt – finns det garantier för det? Det finns lagstiftning som reglerar hur grisar ska födas upp, men tydligen väljer en hel del grisbönder att strunta i det. Svårt utan insyn att verkligen veta hur det förhåller sig hos grisbönder, ekologiska eller inte. Jag hörde att enligt lag ska varje gris ha en kvadratmeter var. Är det så? Det låter läskigt lite. En ynka kvadratmeter?

Som det är nu är jag inte särskilt sugen på julskinka… Jag känner mig lurad, bedragen och besviken på dessa producenter! Skamligt!

Jag har förstått att en del vänder sig emot att det är aktivister som fått fram den här informationen och på det sätt de fått fram den. Men seriöst – hade detta kommit fram annars? Förmodligen inte. Hade vi vetat att Israel hade ett kärnvapenprogram på Dimona utan kärnfysikern Mordechai Vanunu? Hade vi haft en fackföreningsrörelse? Hade Indien blivit självständigt när det blev det utan Gandhis kamp? Hade det funnits almar runt Kungsträdgården? Hade vi vetat om Bofors systematiska vapensmuggling utan Svenska Freds? Vad hade vi vetat om Trident-ubåtarna, utrustade med atombomber med en styrka av 10 Hiroshima-bomber, utan Plogbillsrörelsen? Hade kommunerna själva berättat att de investerar våra skattepengar i fonder som placerar pengar inom krigsmaterielindustrin? Greenpeace anser t.ex. att civil olydnad är nödvändig för att vända klimattrenden och genom bl.a. civil olydnad bidrar de till att medvetandegöra en rad miljöproblem. Det är precis det Djurrättsalliansen lyckats med – att medvetandegöra konsumenter, beslutsfattare och andra inom branschen. Bra jobbat!

I mitt hjärta finns en extra plats för de människor som riskerar sin frihet och tar konsekvenserna för att kämpa för en högre rätt dvs. moraliska principer som står över lagar & regler. Djurrättsalliansen kände jag inte till sedan tidigare och de får nu samsas därinne tillsammans med Plogbillsrörelsen, andra fredsaktivister och aktivister inom Greenpeace. Respekt!

Ett par artiklar: Ingen vanvård i Scans kontroll, Stjärnkrogar ratar lyxött, Butiksjättar stoppar griskött, Köttet kan finnas i tusentals butiker

Etiketter: , , , , , , .

Annons

5 svar

 1. Kul att du tagit upp detta i din blogg! Vi inom ”djurrättsvärlden” har vetat om hur grisar haft det väldigt länge. Men alla de anmälningar, protester mm man har haft har inte fått så stort genomslag som nu! Man blir bara överkörd av kött branschen! Skönt att det äntligen nått ut till en så stor grupp! Borde väl inte finnas en enda svensk nu snart som inte hört detta?

  Som du nämner lite i inlägget, finns det garantier för att grisar som är kravmärkta haft det bra? Jag tror inte det. Lagarna har uppenbarligen inte funkat annars. Vad säger att de som har krav ska sköta sig bättre? Ne för mig blir det en vegoskinka (finns på goodstore.se).

  Allt gott,
  Nathalie Medlem i Djurens Rätt

  • Hej Nathalie!

   Jag förstår det och beklagar att de kanalerna inte fungerar, men är samtidigt inte förvånad. Men som du säger – med ett så enormt genomslag kan ingen missat det här. Det borde resultera i förändringar. Jag hoppas att ni kan få fortsatt medieutrymme för risken finns att även detta glöms bort för att sedan pågå i tysthet igen…

   Det hela är förjävligt! Det pågår så mycket skit inom matindustrin från att djur lever under urusla förhållanden vilket är kriminellt till att livsmedel pumpas fulla med tillsatser.

   Jag tror att Greenpeace har lyckats så bra med sina aktioner just för att skaffar sig mediautrymme och ja ibland tar till andra metoder och gör en del spektakulära aktioner.

   Såg nu att Goodstore har en butik mitt i Stockholm, på Skånegatan 92. Ska länka till den. Tack för tipset!

   //Jessika

 2. Det värsta är när de styrande vägrar att erkänna något form av ansvar.
  Passa på att säg vad du tycker till kvinnan på Swedish Meats som i DN kallade djurrättsalliansens hjältar för ”terrorister”:
  kerstin.loof@swipnet.se

 3. […] det fram under vila usla förhållande grisar runt om i Sverige lever under. Efter mitt inlägg Svineri på löpande band… fick jag ett bra tips om en vegetarisk och ekologisk butik i Stockholm som heter Goodstore. Där […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: