Polenta – mjuk smörig härlig polenta med parmesan.
När jag såg matprogrammen River Café Cookbook i somras blev jag så sugen på polenta. För många år sedan åt jag det till lunch på Grythyttan. Innan dess har jag känt till rätten länge, men tänk mig den som någon typ av grötvilket inte lcokade mig. Jag hittade sorten Bramata ner i affären, men sedan glömde jag alltihop. Förra helgen var jag med familjen på Cinderellakryssningen och till middag i den goda restaurangen Food Garden åt jag and med polenta och Karljohan. Det var sagolikt gott. Så nu är det dags att laga det hemma.
Polenta är gryn av majskornets kärna som man i norra Italien gör gröt (majsgröt) av som heter just polenta. Dena majsgröt äter man som den är med kanske liten parmesan i ungefär som risotto fast förslagsvis till en härlig köttbit. Polenta kan också plattas ut, vila kallt och skäras i snittar som steks eller grillas eller till och med skärs som små bitar som läggs ner i en gryta. Jag tror jag ska prova alles..
Det gick mycket snabbare att laga polenta än vad som stod på baksidan av påsen, men mina spisplattor är lite förrädiska. Jag tror att det är bättre att göra fler portioner än bara 2 som jag gör. Jag behövde späda under tiden med vatten… Så lite experimentellt men helt otroligt gott. Rester plattar jag ut till en rund kaka på folie, lägger in i kylen och fräser på en annan dag.
Beroendeframkallande!
4 portioner
Ingredienser
7 dl kalvbuljong (7 dl vatten + 2,5 msk kalvfond)
2 dl polentagryn
salt och svartpeppar, malen
50 g smör
1 dl parmesan, riven
vatten, uppkokt att späda med
Beskrivning
Koka upp kalvbuljongen. Vispa ner polentagrynen. Sänk värmen till medelvärme och vispa tills gröten är slät. Låt sjuda på låg värme i 7-8 minuter under omrörning då och då. Späd med vatten om det behövs. Det skulle ta 35-40 minuter enligt förpackningen, men det var klart. När polentans yta släpper från kastrullkanten är det ett tecken på att polentan är klar. Tillsätt klickar med smör och smaka av med salt & peppar. Rör ner parmesan och servera. OBS! Servera polenta på varma(!!) tallrikar, typ in med dem i mikron innan om det inte finns tallriksvärmare..
Etiketter: mat, recept, polenta, bramata, polentagryn, majsgryn, parmesan.
Filed under: Italienskt, Mjöl & Gryn | Tagged: bramata, majs, majsgröt, majsgryn, mat, polenta, polentagryn, recept |
[…] och handla potatis. Det blev att leta hemma efter något mjukt att äta. Det blev en smörig god polenta med lite fräst blandsvamp, en reducerad svampbuljongssås med portvin och vitlöksfräst […]
[…] grönsaker och pepparrotssås Kokt falukorv med potatis, buljongkokta grönsaker och pepparrotssås Polenta med tomatsås, vitlöksfrästa sojabönor & rostade pinjenötter Vichyssoise med parmesansnitt […]