Veckomeny vecka 49

Började veckan med falukorv, buljongkokta grönsaker och pepparrotssås. Den där såsen blir så god och trycka ner lite krispsallad i buljongen bland de andra grönsakerna mot slutet blir riktigt bra. Både fräst och snabbkokt sallad blir så gott.  Godare än kall, konstigt nog.

Hittade en blogg jag gillar, Återkomsten, där jag fick ett bra tips på ställe att äta sushi på, Ki-Mama. Maguro-don – en tonfiskrätt beskrevs och läte underbar och jag är sååå svag för tonfisk. Kanske skulle passa på att äta lunch där i samband med ett besök på stan i julhandeln. Jo, så får det bli. Sen ett besök på de asiatiska mataffärerna vid Hötorget. Jag kommer inte ihåg namnet på den jag brukar gå till där. Sen ska jag fan i mig hitta mandelmaränger eller amarettis till min Amaretto Syllabub innan jag dricker upp Amaretton. Se Nigellas klipp när Amaretto Syllabub lagas.

Känt mig lite ur form och då blir det mer tv-tittande. Hmmm…och så blir jag gnällig och anti lätt. T.ex. om man är med i ett matprogram då serverar man väl färsk sparris och inte sådan fryst? Är det inte säsong – servera något annat. Kokta svartrötter inlindade i bacon borde väl funka? Eller något pulver som smakar KarlJohan svamp som fyllning i champinjonhattar… Nej. Äh, jag är väl kinkig med mat. Men, uhhh..  Jag blev så äcklad av det där pulvret. Fan stoppa ner lite vitlökssmör(hemgjort!) om det inte finns KarlJohan svamp! Men brylépuddingen  – oj vad gott. Kanske jag kan laga sådan i jul när jag firar hos familjen i dagarna tre.

Kul grej av Systembolaget att man kan slå in sitt nummer på vinet och få rekommenderade maträtter med recept och alles. Like it a lot.

Såg något som liknade kaffeost nere på ICA. Måste kollas. Hoppas hoppas. Sedan blev jag glatt överraskad att det fanns torkad karl johan, tjärpastiller. Men vit choklad – verkar helt omöjligt att få tag ute i den här jävla hålan trots att det finns galleria som till och med återinvigd. Nej, det blir att bege sig innanför tullarna. Ibland hopar sig i-landsproblemen. Vad svårt det var att välja kyckling när det låg ett lammhuvud inplastat och tittade på mig, tarmarna bredvid.. Bra i och för sig att äta alla delar av djuret om man äter kött. Lyckades få med mig ett paket med kycklinglår till en kycklinggryta, Kyckling al Alsace eller Coq au Riesling, som Nigella gjorde i ett av sina matprogram. Kycklinggrytan blev helt okej och bonus med ett par portioner i frysen.

Lagade en av det godaste soppor jag ätit under fredagen – en härlig potatis- & purjolökssoppa med en skvätt vin, Vichyssoise.

På söndagen lagade jag en snikvariant på kräftsoppa, eller rättare sagt en fuskvariant med bland annat färskost med kräftor i och sådana inlagda kräftstjärtar. Jag är mer för att göra skaldjurssoppor på hemkokt buljong.  Men det blev en okej, matig soppa – men ingen festvariant. Inget blir festmat med smaksatt färskost..då ska det vara buljong på kräftskal.

Middagar
Kokt falukorv med potatis, buljongkokta grönsaker och pepparrotssås
Kokt falukorv med potatis, buljongkokta grönsaker och pepparrotssås
Polenta med tomatsås, vitlöksfrästa sojabönor & rostade pinjenötter
Vichyssoise med parmesansnitt
Kyckling al Alsace med tagliatelle
Kyckling al Alsace med tagliatelle
Kräftsoppa

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: