Kräftsoppa – matig kräftsoppa på egen räkbuljong med kräftost, kräftstjärtar, vispgrädde och en slurk konjak samt pudrad med cayennepeppar, en sorts fusksoppa faktiskt.
Jag skulle gjort kräftsoppa under hösten på kräftskalen, men det blev inga kräftor i år. Ingen traditionell kräftmiddag på min födelsedag. Men så kom jag att tänka på när hela projektgruppen blev hembjudna till projektledaren där hon bjöd på en jättegod ostsoppa och små fina runda hembakade kuvertbröd. I soppan var det mest smältost faktiskt. Jag är rätt tveksam till den produkten, men var så himla sugen på kräftor och med ett stundande tandläkarbesök framför mig skulle en matig soppa var utmärkt och gärna snabblagad med tanke på tentapluggandet just nu.
Dessutom har jag nu en halv burk kräftost kvar att äta på mina knäckemackor på morgonen… Kanske kanske finns det en chans att jag äter frukost då.
2 portioner
Ingredienser
1 msk solrosolja
1 näve räkskal
purjolök, det mörkgröna skivat
5 dl vatten
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
1 msk mjöl
200 g kräftost (mjukost)
1 burk kräftstjärtar
1 dl vispgrädde
lite saft av citron
cayennepeppar, efter smak
1 msk konjak
salt & peppar
Beskrivning
Först görs en räkbuljong. Fräs räkskalen i olja, tillsätt purjo och låt fräsa med. Tillsätt vatten efter ett tag och låt sjuda cirka 10 minuter. Sila av och spar buljongen.
Fräs schalottenlök i smör i en kastrull. Tillsätt mjölet, vispa runt och puttra lite utan att det tar färg. Vispa i räkbuljongen lite i taget i början. Låt småkoka 10 minuter. Vispa till då och då.
Tillsätt kräftost, grädde, konjak, en eller två splashar av citron för syrans skull samt cayenne efter smak. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att kräftstjärtarna är salta och hacka dem under tiden.
Servera soppan och lägg i de hackade kräftstjärtarna, pudra över lite cayennepeppar. Serveras med bröd.
Etiketter: mat, recept, kräftsoppa, kräftor, soppa, skaldjurssoppa, skaldjur, skaldjursrätter, konjak.
Filed under: Kräftor, Skaldjur, Soppor | Tagged: Kräftor, kräftost, kräftsoppa, mat, räkbuljong, recept, skaldjur, skaldjursrätter, skaldjurssoppa, soppa, soppor, varm soppa, varma soppor |
[…] Kräftsoppa – en fuskvariant […]
[…] Kräftsoppa – en fuskvariant […]