Restaurang Kungsholmen

Restaurang Kungsholmen – jättegod mat vid norr Mälarstrand i Stockholm.

Kungsholmen är en av F12-gruppens restauranger. Vi gillar Smak och Grill så Kungsholmen borde vara i vår smak. Vi har åkt förbi den många gånger och ofta sagt att dit ska vi gå och äta. När vår 8-års dag kröp närmare, som infaller på alla hjärtans dag av alla dagar, bokade jag bord. Annars hade vi väl fortsatt att åka förbi den. Rätt passande att vi åt bland annat sushi till förrätt eftersom det var det vi åt första gången vi träffades, då på Shogun i Gamla stan efter en drink i baren på Mårten Trotzig. Det blir lite olika varje år, förra året åt vi en kanonmiddag på PerLei.

Från utsidan såg Kungsholmen faktiskt inte så mysigt ut, utan mer som en food court fast mysigare än den i Kista Galleria. Ingången ligger på baksidan mot vattnet till. Så fort vi kom in och satt oss i de låga bruna fåtöljstolarna och i soffan med dämpad belysning ovan bordet blev det mysigt. Trots att man sitter rätt tätt är det ändå okej. De beskriver den själva som en blandning mellan matsal och lounge. Kungsholmen är en restaurang där det verkligen passar att gå ut flera med helt skild smak, för det finns lite för alla här. Nja, kanske inte för vegitarianen ändå. Konceptet är food court fast beställning vid bord i lugn och ro. Kungsholmen består av 7 olika öppna kök så kallade barer med olika inriktning: Raw, Nordic, Organic, Fast food, Classic, Spice och Fruit bar. 

 

Förrätt
Bentobox
  
Huvudrätter
Fläskkarré Korean BBQ
Röding med pepparrot och sparris
  
Efterrätter
Äppelsmulpaj med kanelglass
Ingefärpäron med crème brûlée

 

Vi fick en mycket utåtriktad servitör. Själv är jag inte särskilt utåtriktad… Men i alla fall – han var bra och vi är glada att han rekommenderade bentoboxen till förrätt. Den var en riktig pärla. Precis som på restaurangen Smak presenteras maträtterna ordentligt vid servering. Jättebra!

Bentoboxen kom från Raw bar och bestod av alla rätter från den baren plus en bläckfisksallad och minus pilgrimsmusslorna. I bentoboxen var det nigri, maki, sashimi, sashimi new style, koreansk biffcarpaccio med avrugakaviar, tonfisktartar med yuzo samt en bläckfisksallad som inte stod på menyn. Till det serverades varsitt fat indelat i tre sektioner med soja, någon slag majonäsliknande god sås och ytterligare nån typ av sojasås fast söt och med skivad vårlök eller liknande i.

Sashimin var av havsaborre, tonfisk och lax. Jag föredrar tonfisk, men laxen var fantastisk – perfekt. Bitarna var rätt tjocka och större än jag förväntat mig. Sagolikt gott! Till det en liten sallad av krispig dekorativ rättika typ riven fast ändå var de långa som nudlar. Tonfisktartaren var i miniatyr av minibitar toppad med någon kaviar och stående i saft av yuzu..(?) Yuzu är nytt för mig och är tydligen en citrusfrukt. Liten men naggande god och vi kunde ätit flera. Maki, risrullar inrullade med typ nori (sjögräsrullar) med grönsaker och olika fisksorter: lax, tonfisk och havsaborre. Nigiri var av fyra sorter med lax, tonfisk, havsabborre och kokta räkor, två var vilket var helt perfekt att dela på, som serverades med inlagd ingefära i tunna skivor samt wasabi. Bläckfisksalladen var hur god som helst och det var även någon sorts mörk svamp i, förmodligen shitake. Sashimi new style var både av fisk och kött som låg i någons sorts kryddig marinad med bland annta färsk röd chili och den koreanska biffcarpaccion var små bitar av lättbrynt nötkött även  det i marinad. Allt var fräscht och supergott och det var helt perfekt att dela en bentobox till förrätt.

Fläskkarré Korean från Spice Bar bestod av rökt fläskkarré, ja ganska kraftig röksmak, skuren i tunna skivor med kimchi, groddar, svamp samt en BBQ sås. Det var gott men lite för ensidigt i smak. Allt utom fläskkarrén hade samma grundsmak. En ganska syrlig smak som jag normalt älskar men blir det bara den blir det mycket i en hel varmrätt. Jag hade balanserat det mer med till exempel lite sötma i BBQ såsen.

När vi satt oss vid bordet fick jag syn på grannens tallrik med rester av fisk och med massor av kapris. Efter det var jag helt inne på fisk. Ett tag lutade jag åt Fish n’ chips med hummeraïoli och åt en köttbit med bearnaisesås. Jag tänkte här gör de säkert en god bearnaise. Men, men sparar det till Le Rouge. Med lite vägledning av servitören blev det röding med pepparrot och sparris från Nordic bar. Det var en mild fin rätt uppdukad på en oval vit tallrik med den vackra ljusrosa fisken i mitten, en ljusgul skummig sås runt, riven färsk pepparrot i ett burr ovanpå och parallellt med fisken låg grön sparris, dekorativa tunt skurna blad av rädisa och en del kaviar. Till det serverades en liten skål med små dillkokta potatisar. Milt och delikat!

Till bentoboxen och rödingen blev det ett glas vin som beskrevs vara av Chablis typ – vilket är den enda beskrivningen jag behöver. Protos Verdejo – ett spanskt vin. När det gäller vit vin är jag feg, Chablis får det bli. Protos Verdejo var mycket bra – det ska jag komma ihåg.

Trots att vi var mätta blev det efterrätt. Jag hade fått syn på körsbär och crème brûlée på menyn…från Fruit Bar. fruit bar är efterrättsköket. Tiramisu med körsbär eller crème brûlée med ingefärspäron… Svårt val, men pudding är verkligen min typ av efterrätt. Så pudding igen..! Jag försvarar mig med att jag smakar av F12-gruppens olika restaurangers crème brûlée. Ändå lättare blir det då Jonas återigen tog äppelpaj. Vi ångrade oss inte, då. Det var gott – enkelt & gott. Men huuh vad mätta vi blev. Crème brûlée funkar – jag blir glad när jag äter den. Det var typ samma som på Smak men med annat tillbehör som passade något bättre. Det var ingefärpäron i bitar. Gott med några stycken, sen blev det för mycket. Men så var vi övermätta, stinna…

 

Bentobox till förrätt, med nästan alla förrätter från Raw bar i samma låda.Närbild på nigiri och bläckfisksalladen till höger som var några av godsakerna i bentoboxen.Fläskkarré Korean BBQ till huvudrätt var Jonas val.Röding med pepparrot och sparris till huvudrätt var Jessikas val.Äppelsmulpaj med kanelglass till efterrätt var Jonas val. Äppelpaj är lite av Jonas grej.Ingefärspäron med crème brûlée till efterrätt var Jessikas val - då pudding är lite av hennes grej.

 

Kolla här, vilka vackra maki. Sådana skulle jag vilja göra. Steg-för-steg-beskrivning. Om vi skulle göra huvudrätten till middag här hemma är det lite som den panerade rödspättan fast med örter i såsen och då skulle man skumma till såsen, servera råriven pepparrot på samt ångkokt sparris med fint skuren rädisa. 

Etiketter: , , , , , .

Annons

5 svar

  1. […] Matlusten har kommit tillbaka med Jonas… Veckan inleddes med en underbar middag på restaurang Kungsholmen där vi firade vår 8-års dag i våras och blev stormförtjusta i deras bentolåda. Hemma till […]

  2. […] F12-gruppens restauranger. Vi har hittills ätit på Smak, Grill, Le Rouge och sist vi var på Kungsholmen var på vår 8-års dag. Nu blev det ett välkommet återbesök och det var bentoboxen som […]

  3. […] brûlée, denna gång med körsbär och körsbärssorbé. Crème brûléen var likadan som på Kungsholmen och Smak – enkel och mycket god. Jag är barnsligt förtjust i pudding. Härligt med riktigt […]

  4. […] jag ätit och underbar sushi i Bentoboxen. Efter mycket snack och knappt någon verkstad blev det första besöket av i våras och det andra i somras. Kungsholmen gled snabbt upp som en av favoriterna jämte Smak. Den förra […]

  5. […] sagolikt god smak. Gott med pepparrot i aromsmör, i pepparrotskött och sist åt jag det var på restaurang Kungsholmentill en underbar röding. Mmm det passar verkligen bra med pepparrot till fisk.. Men nu blir det en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: