Ugnsbakade tomater med apelsin & olivolja – tomater med koncentrerad smak, en riktig njutning.
Ugnsbakade tomater på låg värme och under lång tid ger tomater en mer koncentrerad söt smak. Med en nypa socker får de extra hjälp på traven. Till och med de vanliga trista tomaterna i mataffären blir ätliga om de ugnsbakas på detta sätt. Här är en variant med skivad schalottenlök och apelsinskalsstrimlor som blir lätt karamelliserad i ugnen och bidrar med lite härlig beska. Men annars ett recept som kan varieras genom utbyte av apelsinstrimlor mot färska örter, kanske en skvätt balsamvinäger, citronskal. Enkelt att laga, men väntan är lång. men, jag lovar – de är värda att vänta på. Ugnsbakade tomater är ett utmärkt tillbehör till den godaste middagen med lamm!
2 -3 portioner
Ingredienser
250 små körsbärstomater, 1 ask
2 st plommontomater, klyftade
1-2 st schalottenlökar, tunt skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
strimlat skal från 0,5 apelsin
0,5 tsk socker, ev farinsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
flingsalt – om det finns hemma
Beskrivning
Sätt ugnen på 125°C.
Smörj en ugnsplåt en ugnsfast form med olivolja.
Blanda allt, utom flingsalt, på på en ugnsplåt eller ugnsfast form, bred ut. Ugnsbaka i cirka 2 timmar. Strö flingsalt ovanpå och servera ljumma.
Filed under: Franskt, Grönsaker | Tagged: Franskt, glutenfri, glutenfritt, huvudrätt, huvudrätter, körsbärstomater, laktosfri, laktosfritt, lamm-middag, mat, plommontomater, recept, Tillbehör, tomat, tomater, ugnsbakade tomater, vegan, vegetariskt, veggo |
[…] om, skurit den i tunna skivor och toppat med på slutet… Nam nam… Och kanske ett par ugnsbakade körsbärstomater fast utan apelsin ovanpå i stället för i såsen. Lite lyxigare, lite […]
[…] Ungerskt lantbröd Ugnsbakade vitlökstomater med apelsin & olivolja Ugnspannkaka med […]
[…] lammstek i olivolja Couscous med granatäpple & mynta Mandelcharmoula Citrusinkokt fänkål Vitlökstomater med apelsin och olivolja Morotssallad med citron- och harissadressing Melitzanosalata – […]