Citronsås – mild varm sås av grädde med frisk ton av citron.
En enkel, snabblagad mild och god sås som passar utmärkt till ugnsstekt lax som snabbgravad laxfilé i ugn, färsk kokt potatis och kokta grönsaker. Förmodligen är citronsåsen fin även till vit fisk och kokt grön sparris. I originalreceptet var det matlagningsgrädde, men som brukligt är här hemma bytte vi över till vispgrädde…på stört.
2 portioner
Ingredienser
1 msk smör
1,5 dl vispgrädde
0,5 st buljongtärning
0,5 dl vatten
1-2 tsk vetemjöl
1,5 tsk pressad citron
0,5 st citron, det rivna skalet
peppar (1 krm citronpeppar)
Beskrivning
Blanda grädden, buljongen, mjölet och citronsaften och koka upp.
Riv den halva citronen och tillsätt skalstrimlor och låt koka ytterligare 2-3 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Gläns av citronsåsen genom att vispa i smöret.
Filed under: Såser | Tagged: citron, citronsås, citrus, citrussås, fikssåser, fisksås, huvudrätt, huvudrätter, mat, middag, recept, sås, såser, varm sås, varma såser, vegetariskt, veggo |
[…] Chokladkaka à la Karin Chokladmousse med gömda körsbär Citronfromage Citronmarmelad Citronsås Citrusinkokt fänkål Confit Byaldi Couscous, kryddig Couscous med granatäpple & mynta […]
[…] gårdagen. Hmm vi skulle lagat snabbgravad laxfilé i ugn med kokt potatis och en underbart god citronsås… Hoppas på nytt försök efter jul och […]
[…] Coq au Riesling med tagliatelle Smörgås Bolognese med röda linser Snabbgravad laxfilé i ugn, citronsås, mandelpotatis & machesallad Spaghetti med skivad stekt falukorv Tagliatelle med stekt […]