Snabbgravad laxfilé i ugn

Snabbgravad laxfilé i ugn – god saltig lax med liten sötma & syra av färsk citron.

Lax är både gott och nyttigt. Gravad lax tycker jag är det godaste man kan göra med lax. Det här är en kompromiss mellan gravad lax och ugnsstekt lax som är mycket god. Här låter man laxen kryddas och vila ett par fåtal timmar innan den steks i ugnen. På det här sättet föredrar jag att tillaga lax och har gjort det ett flertal gånger genom åren.

Dill kan tillsättas kryddblandningen för att få den klassiska smaken av gravning. Vi brukar grava lax med ingefära, koriander och lime och ja det skulle man kunna prova på här också. Det ska jag nog prova nästa gång. Men idag får det bli enkelt då vi ska servera en jättegod syrlig vinsås med gräslök till, ångkokta sugar snaps samt kokt potatis och zucchinitagliatelle.

2-4 portioner. Ingår rätten i en meny skulle det nog räcka till 4 portioner.

Ingredienser
ca 500 g laxfilé, gärna mittbit med skinnet kvar
1 msk socker
1 msk salt
1,5 krm krossad svartpeppar
ca 1 st citron, tunna skivor

Beskrivning
Ta bort eventuella ben från laxfilén. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med kryddorna. Täck laxen med citronskivorna och pressa lite citron över. Täck över med plastfolie och låt stå svalt i cirka 3 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort citronskivorna.

Ugnsstek laxen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den är färdig.

Annons

6 svar

  1. […] Lammracks marinerade med citron, vitlök & rosmarin Laxfilé, snabbgravad, i ugn Leverpastej av kycklinglever Limetarte med ingefärskryddad hallonsås Lussekatter Långkokt […]

  2. […] istället för pasta eller kokt potatis fungerar bra till en del rätter. Mycket gott till den snabbgravade laxen i ugn..! Annars ett gott och vackert tillbehör. Det skulle nog gå att smaksätta mer till exempel i en […]

  3. […] Snabbgravad laxfilé i ugn, sås, kokt potatis, zucchinitagliatelle Ugnspannkaka med bacon , aroniasylt Spaghetti med zucchini […]

  4. […] bara gå och lägga sig i sängen för att senare äta rester från gårdagen. Hmm vi skulle lagat snabbgravad laxfilé i ugn med kokt potatis och en underbart god citronsås… Hoppas på nytt försök efter jul och […]

  5. […] broccoli och mandelcharmoula Coq au Riesling med tagliatelle Smörgås Bolognese med röda linser Snabbgravad laxfilé i ugn, citronsås, mandelpotatis & machesallad Spaghetti med skivad stekt falukorv Tagliatelle med […]

  6. […] Kyckingsoppa med curry, mackor Sparrissoppa Mackor Tonfisksallad med majs Äggmackor med dijonsenap Snabbgravad laxfilé i ugn, färskpotatis & romsås Grillspett av korv & grönsaker med  färskpotatis, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: