Veckomeny vecka 2

Började veckan med att äta rester från helgen och tidigare lagat mat jag fryst in… Inte kul, men typ gratis…och ja med en tenta i DW i veckan fanns det annat att fokusera på. Tentaångesten tog den mesta av energin från tentapluggandet och kanske är det därför jag glömmer bort att äta för att sedan få ont i magen så fort jag äter.. Det blev tyvärr inte heller någon speltisdag.

Blev bortbjuden på middag i onsdags men blev tyvärr tvungen att tacka nej då jag behöver all tid att tentaplugga. Ibland är det så tråkigt. Det hade varit mysigt med en middag mitt i veckan, med någon god ugnsrätt och tzatziki var det evigheter sedan jag åt…

Skrev tentan i DW i torsdags, vilken kändes svårare än de gamla tentorna. Var ej fokuserad som jag brukar och blev klart störd när någon satt och prasslade med en påse och knaprade nötter. Nötter, chips och mat som låter tycker jag kan undvikas under en tentamen..!! Blev efteråt sådär tom som jag brukar inuti. Ingen ångest utan bara tomt vilket slutligen leder till ångest. Ingen aptit. Blandade i kokta röda linser i en köttfärssås och slevade i mig för att få något i magen. Kan ha varit gott. Gick i alla fall att äta.

I fredags var jag bortbjuden på middag. Jättekul. Vi handlade och lagade mat tillsammans. Bara det att handla i en riktigt stor affär med ett ordentligt utbud gör mig lycklig. Vi spanande in musslorna och ja, nästa gång får det bli musslor! Mmmm.. Först gick vi loss på ett jättegott väldoftande spanskt vin, en helt underbar Rioja, El Molino Crianza(6044) och pratade på om allt mellan himmel och jord eller något i den stilen.. Vad roligt det är när ämnena bara hoppar,  röda tråden bara smulas och det finns hur mycket som helst att prata om.  Därefter en tur på kvarterskrogen i Spånga innan vi lagade maten och öppnade ett av mina favoritvin, Ravenswood. Kul & mysig kväll.

Just det, kanske det blir älgfärsbullar nästa gång…och/eller musslor… Ska försöka komma ihåg det.

Lördagen blev tung, såg en film tillsammans innan jag åkte hem och bara överlevde dagen… Jag blir glad att när jag  har så pass mycket mat hemma i frys och skafferi att jag slipper gå ut och handla en sådan dag…

Traditionell slösöndag med repriser på matprogram på tv. I Leilas mat amerikanska pannkakor med ricotta överringlade med honung och ett gäng färska bär, iste, tonfiskburgare på färsk tonfisk som mixas till en färs utan ägg därför fint mixad. Åh, tonfisk som är så gott. Tonfiskburgarna kryddades med chili, koriander, fisksås och sweet chili sås samt salt & peppar.

Tänk att det tar 3 år från det att man sätter ut sin gröna sparrisplanta till man får skörda delikatessen. Oj. Fast om jag hade hus skulle jag ändå vilja ha sparris i landet och på tomten surkörsbär, vanliga körsbär, aroniahäck, havtorn, krusbär, röda vinbär, hallon, plommon, rönnbär och om det gick ett par åkerbär i diket och en litet skogsbit med blåbär…

Såg ett nytt matprogram om spansk mat, The wild gourmets in Spain. Första programmet handlade om södra Spanien. I dagens program gjordes i alla fall två sorters paella. En var från regionen Ameria i Andalusien och bestod av sniglar och kanin, den andra var med bläckfisk. Paella behöver inte vara sås vårt och det är en underbar rätt. Sedan en gazpacho på mandlar som blancheras och vitlök sen tillsätts spiskummin och rosépeppar. Mixa ihop. Sen i med lite gammalt bröd och då bara inkråmet som får lite vatten på sig. Smaksätt med vitvinsvinäger och en klunk olivolja. Sen i med vatten och granatäppelkärnor. De tar alltså sina ingredienser som finns till hands och gör en kall soppa. Sedan gjordes en klassisk gazpacho med tomater som toppats med lite skinka, hackad rödlök, hackad hårdkokt ägg sprinklat med olivolja. Sedan ett besök i skinkhuvudstaden Huelva där klimat är kallt och lämpligt för att torka kött i. Köttet kommer från den svarta iberico-grisen som går fritt och mumsar ekollon hela dagarna. Skinkan betygssätts med belottas varav fem är bra. Matanza, gammal spansk ritual som handlar om slakten som påbörjas med ett stort glas orogo. Jätteintressant program och direkt en favorit.

Därefter lagades en typ av bruschetta med blanda annat chorizo på. Skär chorizo i centimetertjocka skivor, hetta upp stekpannan utan fett för korven har med sig fett. Lägg i skivorna. Cocktailtomater delas och läggs i samt timjan och pepppar och läggs upp på en skiva riktigt gott bröd som gnuggats med vitlök och ringlats olivilja på – som en bruschetta.  Vattenmelon skärs i små bitar, samma storlek som tomaterna och korven. Ruccola och krasseläggs i en skål. Vinäger sprinklas i stekpanna och bildar salladsdressing och allt hälls och blandas med ruccola, krasse och vattenmelon. Sedan upp på brödet. Låter ljuvligt och ska testas när det finns schyssta vattenmeloner i affären igen.

Det sista som lagades i programmet var en sorts fläskgryta, Cocido, där den typiska ingrediensen är kikärtor i den här regionen annars vita bönor och i grytan lades alla möjliga bitar i som grisöron, men sedan revben, hel kyckling, lite bacon för smaken…och ja allt möjligt. Köttet ska sjuda 3-7 timmar och sedan ska färska grönsaker i och sjuda en timme. Det här blir 3 rätter: en soppa, kokta grönsaker och sen köttet för sig. Nja, grisöron i – där går gränsen för mig. Äh, jag gillar inte konceptet att skicka ner allt möjligt i samma gryta…

Middagar
Kryddig couscous med knaprig broccoli och mandelcharmoula
Coq au Riesling med tagliatelle
Smörgås
Bolognese med röda linser
Snabbgravad laxfilé i ugn, citronsås, mandelpotatis & machesallad
Spaghetti med skivad stekt falukorv
Tagliatelle med stekt fläskkarré i gräddig rosépepparsås

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: