Bolognese, köttfärssås, köttragu…

Kärt barn har många namn brukar man ju säga och det gäller också den här skapelsen som också finns i många utföranden. Här kommer min variant!

Ingredienser:Bolognese.

Röd lök                        1 stor
Vitlöksklyftor                3 st
Morötter                        1 mellanstor
Rotselleri                     ca 100 g
Nötfärs                         800 g
Kalvfond                       2-3 msk
Tomatfond                   700 g (eller passerade tomater)
Rött vin                         1,5 dl
Lagerblad                    2 st
Rosmarinkvist            1 st
Basilikablad                ca 10 st
Ev farinsocker             1-2 tsk
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Börja med att skala och finhacka lök, vitlök, morötter och rotselleri. Hetta upp en stor traktörpanna med rikligt med olivolja. Fräs grönsakshacket på ganska låg värme under 10-15 minuter. Salta och peppra. Grönsakerna ska inte få färg utan de ska endast bli blanka och fina. På italienska kallas detta Soffritto och är mycket bra sätt att få ut alla smakerna ur grönsakerna. Lägg över gönsakerna i en annan behållare.

Hetta upp samma traktörpanna rejält och tillsätt eventuellt mer olivolja om det behövs. Fräs köttfärsen på hög värme under 3-4 minuter. Salta och peppra.

Tillsätt grönsaker, rött vin, tomatfond (passerade tomater) kalvfond, rosmarinkvist och lagerblad. Koka upp och låt såsen sjuda minst 30 minuter, helst 1 timme. Ännu längre går också bra men kolla under kokningen om det behövs mer vätska. Tillsätt då lite vatten.

Finhacka basilikabladen och tillsätt dem. Smaka av med salt, peppar och kanske lite farinsocker. Om det behövs farinsocker eller inte styrs mest av hur söta tomaterna är. Fiska upp rosmarinkvist, lagerblad och kasta dem.

Den här mustiga köttsåsen ska serveras till nykokt pasta. Helst färsk sådan. Själv föredrar jag bandpasta (tagliatelle, papardelle) eller någon form av spagetti. Ringla över lite olijolja, färskriven parmesan samt nymalen svartpeppar. Ät!

Etiketter: , , , , , , .

Annonser

7 svar

  1. […] Betor ugnsbakade med feta & pumpakärnor Biscotti di Prato Blomkålsmos Boeuf Bourguignon Bolognese, köttfärssås, köttragu… Brownie Brownie med glasyr av After Eight Brownie som muffins Brownie sticky pecan Brownies med […]

  2. […] grönsaker och pepparrotssås Polenta med fräst blandsvamp och rödvinsreduktion Spaghetti Bolognese Quesadilla med majs, […]

  3. […] Spaghetti med tomatsås & brödsmulor Spaghetti med tomatsås & brödsmulor Spaghetti Bolognese Spaghetti Bolognese Blomkålsrisotto med smörbrunne & […]

  4. […] Kryddig couscous med knaprig broccoli och mandelcharmoula Coq au Riesling med tagliatelle Smörgås Bolognese med röda linser Snabbgravad laxfilé i ugn, citronsås, mandelpotatis & machesallad Spaghetti […]

  5. […] Andra recept med köttfärs: hamburgare, julköttbullar, senapskryddade köttfärsbiffar, köttfärssoppa, köttfärssås. […]

  6. […] lantbröd med surdeg Wokad kyckling med paprika & purjolök, basmatirs Pizza Spaghetti med köttfärssås Spaghetti med falukorv Entrecôte med sallad av roman, rostad mandel & […]

  7. […] lantbröd med surdeg Wokad kyckling med paprika & purjolök, basmatirs Pizza Spaghetti med köttfärssås Spaghetti med falukorv Entrecôte med sallad av roman, rostad mandel & […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: