Veckomeny vecka 1

Började år 2010’s första vecka med att plugga för att tidigt på förmiddagen, tappa disciplinen för att se Jamie Olivers Happy Days på tv. Helt hopplöst. Dessutom var jag redan hungrig. Jag hade sett avsnittet sedan tidigare i alla fall två gånger… Mmm…han gjorde de där goda biffmackorna igen..med kryddade skivor av rumpstek med pressad citron över som steks, en ugnsvarm ciabatta som bres med dijonsenap, på med ruccola, sedan de stekta biffskivorna, köttsaft på och sedan trycks andra brödhalvan på… Kanske var det lite rosmarin i.. Mums.. I en annan biffmacka har en stekta lökskivor med en skvätt vinäger över i stekpannan, ruccola och Colmans senap..

Mumsade leverpastejsmörgås och sedan hummus framför Masterchef goes large. Roligt program! Jag skulle kunna göra stora mumsiga mackor med hummus, koriander, lammstek och kanske skivad aubergine..

För ett par veckor sedan såg jag dadelsirap på ICA och undrade vad jag kunde använda den till. När jag surfade runt hittade jag det, dadelknäck. Lite sent nu med julgodis dock, men till nästa år ett givet alternativ till vanlig knäck. Min moster gjorde sesamknäck som jag älskade som liten.

Speltisdag i tisdags igen med gemensam middag i Kista. Det var ett tag sedan jag var med med lite sjukdom och allmänt depphumör. Kul var det i alla fall och sedan spelade vi Risk allihop.

Inställd mysmiddag i onsdags, tyvärr. Får ta det senare, dock får det bli efter tentan dessvärre. Mmm…skulle lagat porterstek med god sås och potatis och någon smarrig dessert…  Beställde mer minne till datorn och fick hjälp att fixa det i fredags. Allt går snabbare..! Yeah. Nästa är att lämna in mobilen då mobilkameran slutat fungerar och jag inte kan fotografera mat… Grrr…

I ett matprogram, Masterchef goes large,  användes renklo och blåbär i en dessert. Jag undrar vad renklo är… Gjorde ett par inköp på Konsum och blev så sugen på bläckfisk som fanns färsk, likaså piggvar och regnbåge. Blodapelsinerna som jag skulle köpa var mögliga och grönkål och savoykål fanns inte. Fan, verkar som jag missade säsongen med någon vecka…eller så är det deras urdåliga sortiment igen. Blir så less på mataffärerna här…

Fikade med en gammal väninna i lördags på Vetekatten – kanske Stockholms bästa café. Jag tog en baguette med skagenröra som var mycket god. För övrigt var det den roligaste dagen hitintills i år att få träffa henne igen efter så många år. Vi hade mycket att prata om samtidigt som det kändes som om det inte gått så många år… Underbart!

Söndagsmys med matprogram på tv. I Kniven mot strupen lagade Alex hamburgare utan ägg och kryddor utan rullade ihop köttfärs till en rund bulle och arbetade in lite kallt vatten i degen och på något sätt håller den ihop efter det, plattas till och steks. Sedan gjorde han lövbiff. Åh, vad gott. 140 gram per skiva. Fy innan använde de något annat utplattat proteinstycke. Gräsligt och chockerande.

Mmmm blev sugen på att baka småkakor när jag låg och kisade på Leila bakar över föreläsningsanteckningarna.. Särskilt en småkaka med rivet apelsinskal och pinjenötter, dock ej rostade… Hungrig som fan.

I F-word tillagades gåslever till förrätt. Mmm…det åt vi Volterra med apelsinsås.  Gåslever innehåller 90 procent fett vilket jag inte hade någon aning om. Roligt i programmet var att det fanns gäster som klagade på att det var för fett – men varför beställer de då in i princip rent fett? Gåslevern serverades med tunna skivor fräst rabarber. Åh, vad sugen jag blev. Därefter tillagades grillade kronärtskockor och bra att Gordon visar grundligt. Först skalas kronärtskockan till de ljusa bladen kommer fram, sedan gnids den in i citron för att ej bli brun, delas och mer citron och därefter salt & peppar och ner i en het grillpanna med olivolja. Det var en mer spetsig smalare sorts kronärtskocka än den som brukar finnas i mataffärerna… Åh, jag har älskat kronärtskocka sedan jag fick det första gången i Rom på en stor formell lunch, där kronärtskockan var kokt med citron och serverad med bara smör. Enkelt och helt ljuvligt…!

I Vad blir det för mat lagades salcicciabullar till pasta. Jag kan tänka mig att köpa färdiga salcicciakorvar, klämma ut köttet och forma till bollar. Blir så mycket enklare så eftersom jag inte har en köttkvarn. Till efterrätt Förhäxade äpplen, vilket är galss formad till äpplen fyllda med Stregadränkt amaretti och rullade i riven choklad. Mmm och Strega är något jag verkligen gillar. Jag tror vi drack det varje kväll i Rom och ja självklart köpte jag med en flaska hem och genom åren har det blev ett par.

Blandade lite ugnsbakad leverpastej med konjak, vispgrädde och roséglöggen, mosade i lite sardell och pepprade.. Mmm…som en leverpastejmousse som jag bredde på en skiva knäckebröd. Mmmycket gott och roligare uppkryddad.

Middagar
Quesadilla med guacamole
Raggmunkar med fläsk, Husman Pytt i Panna Kista foodcourt
Cheeseburgare, McDonalds
Spaghetti al Limone
Stekt fläskkarrékotlett med gräddstuvad brysselkål
Kryddig couscous med knaprig broccoli och Mandelcharmoula
Kryddig couscous med knaprig broccoli och Mandelcharmoula

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: