2 dl
Mandelcharmoula – mandelsås kryddad med spiskummin, färsk koriander, paprika, chili & citron.
Charmoula (chermoula) är en sås, marinad, som är populär i Nordafrika och finns i flera varianter. Här är en charmoula med sötmandel – mandelcharmoula – Marockos svar på Italiens pesto.
Mandelcharmoula går lätt och snabbt att göra i en matberedare. Alla ingredienser ska i förr eller senare. Vi något tillfälle har jag rostat sötmandeln, men det behövs inte. Låt däremot charmoulan stå ett tag så att smakerna får blandas…
Detta recept är hämtat och modifierat ur kokboken Vegitariskt från Marocko – som innehåller en del spännande recept. Vi har tidigare ätit mandelcharmoula till lammkött, ugnsgrillade aubergineskivor med mynta och till couscous, ibland till kryddig couscous. Mandelcharmoula skulle fungera bra att servera med enbart bröd som en aptitretare eller som smårätt.
Mandelcharmoula är riktigt mäktigt.
Ingredienser
1 dl sötmandel
1,5 st vitlökskltyftor
färsk koriander, stjälkarna går också att använda
1,5-2 tsk spiskummin, hel som mortlas
2,5 krm chiliflingor
2,5 krm salt
1 tsk paprikapulver
0,5 dl vatten
1,25 dl olivolja
1 tsk färskpressad citronjuice
Beskrivning
Lägg i sötmandel i matberedaren och kör tills mandeln är fin. Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en sås. Smaka av med salt & citron.
Vatten kan delvis bytas ut mot olja eller tvärtom – en smaksak helt enkelt. Mer eller mindre olja kan tillsättas beroende på vilken konsistens som man gillar. Vi gillar mandelcharmoulan lite trögflytande, nästan klickbar. Men ibland vill vi ha den lösare och då späder vi med mer olja.
Etiketter: mat, recept, mandelcharmoula, charmoula, mandelsås, mandel, marockanskt, sås.
Filed under: Afrikanskt, Röror | Tagged: charmoula, mandel, mandelcharmoula, mandelsås, marockanskt, mat, nötsås, recept, sås |
[…] Vi har använt det som bruschetta med mosade ärtor & bondbönor – vilket var sagolikt gott. Mandelcharmoula spädd med lite olivolja var mumsig […]
[…] Mandelbiskvier Mandelcharmoula – mandelsås Mandelmassa Mandel pannacotta Mandlar från Barcelona Mango- & hallonsmoothie Marinad – […]
[…] som sumak – nytt för oss och tamarindvinagrätt, chermoula som vi i alla fall gillar som mandelcharmoula, en sorts mandelsås. Afrikanskt är något vi aldrig lagat – så nu är det dags att […]
[…] Stekt fläskkarrékotlett med gräddstuvad brysselkål Kryddig couscous med knaprig broccoli och Mandelcharmoula Kryddig couscous med knaprig broccoli och […]
[…] Kryddig couscous med knaprig broccoli och mandelcharmoula Coq au Riesling med tagliatelle Smörgås Bolognese med röda linser Snabbgravad laxfilé i ugn, […]
[…] couscous serverar vi långkokt lammstek i olivolja, marmeladiserad citron och en sås av mandel, mandelcharmoula. Variera med kryddig couscous som också är […]
[…] Långkokt lammstek i olivolja Couscous med granatäpple & mynta Mandelcharmoula Citrusinkokt fänkål Vitlökstomater med apelsin och olivolja Morotssallad med citron- och […]