Äppelgalette

Äppelgalette – tunn rund kaka garnerad med lövtunna kanelkryddade äppelskivor av Lobo och karamelliserad smörglasyr.

Galette är ungefär som pizza fast söt, med smör & socker istället för tomatsås & ost. Galette är god att äta som den är utan garnering precis som en god Margherita.

För länge sedan bakade jag saffransgalette när jag ändå bakade lussekatterna, på samma deg. Sedan hyvlade jag över smör och strödde på socker. Vansinnigt gott  helt enkelt & läckrare än lussekatter- en bortglömd favorit.

I Toscana åt vi en underbar kaka som hette Schiacciata Panzanese vilket på sätt och vis liknade galette med hyvlat smör över och socker. Dessutom garnerade med vindruvor och valnötter.

Det här är en variant med våra äpplen från trädgården som nu hänger mörkröda och fina från trädet. Lobo heter äppelsorten och tydligen ska man känna en söt jordgubbssmak(!) och doften av karamell. Säsong: oktober-november. Äpplena är mörkröda redan nu och smakade gott, även om jag missade jordgubbssmaken. Inuti är äpplena vackert vita, som äpplena i Snövit. Men så fort man skär i dem mörknar de snabbt. Lite pressad citron kan hålla dem vita ett tag om det krävs.

Lobo är klassade som ätäpplen till skillnad från matäpplen(köksäpple), förr hette det dessertäpple eller bordsäpple. Med ätäpplen menas att de ska ätas rakt av och inte tilllagas. Men nu har vi bara ett äppelträd och Jonas älskar äppelefterrätter – så Lobo får det bli matäpple eller ej..!! Det står i och för sig ett äppelträd med Ingrid Marie bakom häcken, men de ska plockas först i november…

Degen till galette för det är mer deg än smet är härligt smörig jämfört med en vetedeg och mycket smidig att arbeta med samt glansig. Den var god och smakade smördeg med citron. Degen jäste knappt ett dugg under jästiden. Det behövdes inget mjöl alls vid utbakningen.

Kakdegen i den färdiggräddade galetten är hur god som helst, lite som pajdeg – fast god. Den är lite smörig och med en fin citronsmak och svag ton av vanilj – vilket gör att den fungerar utmärkt utan äpplen och kanel. Kardemumma kan förstås tillsättas på äpplena, helst då nymortlad för smakens skull. Galette kanske kan liknas vi en platt äppelpaj eller äppelkaka…

Servera galette ljummen som den är eller med en klick lättvispad grädde, vaniljsås eller créme fraiche. Galette är gott dagen efter både kall och rumstempererad.

Prova även aroniagalette och saffransgalette.

* Äppelgaletten har jag gjort i två varianter en med mindre äpple där varje äppelsiva ligger för sig och den andra varianter gjord på 3-4 små äpplen med äppelringar som ligger hälften omlott för mer äppelsmak. Båda är goda, men Jonas vill ha äppelgaletten med lite mer äpplen. Det blev ändå samma tillagningstid i ugnen.

Äppelgalette - galette med lövtunna kanelkryddade skivor av äppelsorten Lobo med karamelliserad glasyr.

1 galette, 8-12 bitar

Ingredienser
0,5 paket jäst
1 msk vatten eller färskpressat äpple
150 g smör, rumsvarmt
1 st ägg
0,5 tsk salt
1 st citron, den finrivna skalet
3 cm vaniljstång, fröna
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl special

Garnering
1,5-2 st små äpplen *
kanel
50 g smör, kallt
cirka 0,5 dl socker
eventuellt vatten

Beskrivning

Rör ut jästen i ljummet vatten i ett glas. Rör smöret mjukt i en bunke. Tillsätt ägget och rör runt. Tillsätt socker, vaniljsocker, vaniljfrön, salt och citronskal.

Tillsätt jästvattnet till smöret. Tillsätt mjöl i omgångar. Arbeta snabbt ihop degen tills den blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Kärna ur äpplet så att det blir ett runt fint hål där kärnhuset suttit. Skala äpplet. Skiva äpplet i riktigt tunna äppelringar, 2-3 mm. Blanda ihop en del av sockret till garnering socker & kanel. Strö kanel på äppelskivornas båda sidor.

Kavla ut degen på bakpapper till en rund och platt kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Lyft över bakplåtspappret med kakan till en plåt. Lägg på äppelskivorna bredvid varandra. (Eller om fler äpplen används läggs äppelskivorna omlott.) Vik upp degen längs kanterna till en cirka 1-2 centimeter bred och 1 centimeter hög kant.

Hyvla över smör och strö över sockret. Pudra eventuellt på lite mer kanel. Grädda i mitten av ugnen 8-11 minuter på 250 grader. För att få ytan lite glansig: stänk över litet vatten över kakan när den är nygräddad.

Äppelgaletten serveras ljummen.

Etiketter: , , , , , , , , .

Annons

4 svar

  1. […] Äppelgalette är också gott! […]

  2. […] Annat bakat med saffransdeg: saffranssnäckor, lussekatter, grunddeg. Andra recept på galette: aroniagalette, äppelgalette […]

  3. […] prosciutto & tranbär Älggryta med kantareller Älgkalops Älgköttbullar Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor Äppelmos med karamellig smak Äppelrullar Ärtpesto Ärtpuré av gröna ärtor med […]

  4. […] har tidigare bakat Äppelgalette och Aroniagalette men nu när det fullständigt vimlar av blåbär utanför fick det bli att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: