Vaniljsås – en klassiker bland dessertsåserna och säkerligen den populäraste, här med äkta vanilj.
Äkta vanilj ska de vara i vaniljsås och då är det bäst att göra den själv. Den här är mycket god och serveras kall.
Vaniljsås hör liksom till pajer av olika slag och till olika äppelefterätter. Strax under en halv deciliter per portion räknar jag med. Bättre att det blir för mycket än för lite…
Det är inte alls svårt att göra vaniljsåsen, trots att det är ägg i – som är just det kritiska. Tänk på att vaniljsåsen fortsätter tjockna när den kyls. Med samma recept kan vaniljkräm göras, det är bara sjuda vaniljsåsen längre.
Återanvänd vaniljstången! Skölj dem efter att de använts, låt torka och gör sedan eget vaniljsocker.
* Halverade mängden vid nästa tillfälle, men då blev det för lite. Fick förslaget att dubbla originalreceptet. Ooops, någon är galen i vaniljsås här hemma, särskilt till äppelpaj.
3 dl – 6 portioner
Ingredienser
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
4 st äggulor
3 msk socker
0,75 st vaniljstång
Beskrivning
Skåra vaniljstången. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädden, mjölken, vaniljstången samt urskrapet, dvs. fröna. Plocka upp vaniljstångsbitarna.
Vispa äggulor och socker i en skål.
Häll lite av gräddblandningen över äggvispet bara så mycket att äggvispet blir uppvärmt och rör om. Häll över mer och mer av gräddblandning etappvis över äggvispet och vispa.
Häll tillbaka detta i kastrullen och sjud såsen på svag värme tills den börjar tjockna lite grann. Tänk på att den fortsätter tjockna när den kyls!!! Häll upp vaniljsåsen i en skål och sätt in i kylen.
Filed under: Desserter | Tagged: dessert, desserter, dessertsås, dessertsåser, efterrätt, efterrätter, kall sås, kalla såser, mat, recept, sås, såser, vanilj, vaniljsås, vaniljstång |
[…] galette ljummen som den är eller med en klick lättvispad grädde, vaniljsås eller créme fraiche. Galette är gott dagen efter både kall och […]
[…] galette ljummen som den är eller med en klick lättvispad grädde, vaniljsås eller créme fraiche. Galette är gott dagen efter både kall och […]
[…] är för 6 portioner och här hemma äter vi lätt 2 portioner var, med eller utan hemgjord vaniljsås. Använd gärna den späda rabarbern som är mer röda så blir pajfyllningen vackert rosa. […]
[…] Efterrätter Äppelpaj med vaniljsås […]
[…] Efterrätter Äppelpaj med knaprigt havre- & jordnötstäcke & vaniljsås […]
[…] rabarberpajen serverades hemlagad vaniljsås som var så uppskattad senast till […]
[…] Middagar Rabarberpaj med knaprigt havretäcke & mandelmassa med vaniljsås […]
[…] Middagar Vitlöks- & rosmarinfräst kycklinglårfilé & bacon, ugnsrostad örtkryddad färskpotatis, marinerade ugnsrostad paprika, ugnsrostade zucchiniskivor, bearnaisesås Pasta Carbonara Havets cheesecake & Chablis Pasta Carbonara Broccolisoppa — Quesadillas med skinka, ost, tacosås & jalapenõs, sallad Efterrätt Rabarberpaj med knaprigt havretäcke & mandelmassa med vaniljsås […]
[…] galette ljummen som den är eller med en klick lättvispad grädde, vaniljsås eller créme fraiche. Galette är gott dagen efter både kall och […]
[…] Efterrätt Bärcheesecake Blåbärspaj med vaniljsås […]
[…] sommarpaj som avnjutes bäst med hemlagad vaniljsås. Enkelt & […]
[…] Valnötsbröd Vaniljsocker, eget Vaniljsås Vit kladdkaka Vitvinssås med gräslök Våfflor – […]