Rabarberpaj – sötsyrlig rabarberpaj med smulpajstäcke.
Varje sommar gör jag rabarberpaj. Jag minns vilket recept jag utgick från sist och att jag ändrade lite på det. Men jag kommer aldrig ihåg hur jag ändrade det. Så varje sommar är det samma oro att det ska bli för sött eller för surt. Det senare klarar jag dock av bättre. I år kommer det in i bloggen och sedan finns det där.
Jag tycker rabarber är det godaste att ha i en smulpaj. Överlägset godast. Ibland har jag blandat i hallon med rabarbern, vilket blir underbart gott. Jag tycker om syrliga pajer.
Receptet är för 6 portioner och här hemma äter vi lätt 2 portioner var, med eller utan hemgjord vaniljsås. Använd gärna den späda rabarbern som är mer röda så blir pajfyllningen vackert rosa. Även mastodontstjälkar som man hugger loss med machete kan användas, men bör då skalas för att pajen inte ska bli trådig och trist.
6 portioner
Ingredienser
Smulpaj
75 gram smör eller margarin
2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
Rabarberfyllning
6 dl rabarber i mindre bitar (1 cm tjocka)
1 msk potatismjöl
3/4-1 dl socker
Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Tillsätt mjöl och socker. Arbeta ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg.
Beskrivning
Smöra en ugnsfast pajform, cirkaa 25 cm i diameter. Häll i rabarberbitarna och sockret i pajformen. Rör om. Sikta på potatismjöl. Häll på smuldegen. Grädda i cirka 25 minuter i ugn på 225 grader.
Låt rabarberpajen svalna, gärna ute cirka 5 minuter. Servera rabarberpaj med hemgjord vaniljsås på äkta vanilj.
Filed under: Desserter | Tagged: bakning, dessert, desserter, dessertpaj, dessertpajer, efterrätt, efterrätter, efterrättspaj, efterrättspajer, fruktefterrätt, mat, paj, pajdeg, pajer, rabarber, rabarberdessert, rabarberdesserter, rabarberefterrätt, rabarberefterrätter, rabarberpaj, recept, smuldeg, smulpaj |
[…] rabarberstånd bakom huset som vi bara måste äta upp. Det finns så mycket gott med rabarber: rabarberpaj, rabarber- hallonpaj, rabarber och vingelé, rabarberkräm, rabarberdrinkar…och nu […]
[…] Rabarberglass Rabarberpaj Rabarber och vingelé Ratatouille Risotto – grundrecept Risotto alla Milanese med tryffel […]
[…] annat recept på rabarberpaj med klassisk […]