Rabarberglass – gräddig hemgjord glass med färska nykokta rabarber.
Rabarber rabarber rabarber – nu är det äntligen rabarbersäsong igen. Vi har ett vilt växande rabarberstånd bakom huset som vi bara måste äta upp. Det finns så mycket gott med rabarber: rabarberpaj, rabarber- hallonpaj, rabarber och vingelé, rabarberkräm, rabarberdrinkar…och nu rabarberglass. Rabarbersorbet är nog också gott – syrlig och isande frisk. Häromdagen såg vi ett recept på en rabarbersås till fisk. Det ska vi prova någon dag. Men över till rabarberglassen, som vi gör i vår glassmaskin.
Det här är en gräddig rabarberglass med små mosiga rabarberbitar kvar. Jag använder eget vaniljsocker, den här gången ganska svagt. Utöka vaniljsockret till en tesked om vanlig strösocker används.
Hmm, dock märkte jag när det var serveringsdags att vi inte hade en sådan där glasskopa som gör fina kulor. Jag gjorde ett fåfängt försök med melonkuljärnet – som vi av någon anledning har två av fastän vi knappt äter melon. Bra jobbat på Ikea.. I alla fall blev det väldigt små kulor, som synes.
6 portioner – ca 8-9 dl
Ingredienser
300 g rabarber, späd (5-6 dl)
0,5 dl vatten
1 dl socker som legat med vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
0,5 tsk vaniljsocker
Beskrivning
Skiva rabarbern i tunna skivor. Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig. Låt svalna.
Vispa grädden. Blanda äggulor och vaniljsocker. Rör ner rabarbern och äggblandningen i grädden.
Kör smeten i glassmaskin. Frys i minst 3 timmar.
Etiketter: mat, recept, rabarberglass, glass, rabarber, efterrätt, dessert.
Filed under: Desserter | Tagged: dessert, efterrätt, glass, mat, rabarber, rabarberefterrätt, rabarberglass, recept |
[…] Rabarberglass Rabarberpaj Rabarber och vingelé Ratatouille Risotto – grundrecept Risotto alla Milanese med […]