Rönnbärssylt

Rönnbärssylt – röd höstig matsylt med mycket syra, en hel del beska och med en svag vaniljton.

Framförallt har jag tänkt mig rönnbärssylt till viltkött i synnerhet älgkött som vi har en hel del i frysen. En klick rönnbärssylt till älgfärsbullarna blev väldigt gott. Rönnbärssylt ser jag som ett alternativ till rönnbärsgelé.

För hållbarhetens skulle gjorde jag rönnbärssylten på syltsocker. Jag tror inte rönnbärssylten kommer att ha strykande åtgång då de maträtter den passar till är så pass begränsade. Samtidigt som vi till just de rätterna varierar mellan lingonsylt och tranbärssylt…och nu också rönnbärssylt.

Eftersom frosten inte hunnit komma innan vi var ute och plockade rönnbär så har jag låtit dem blir konstgjort frostnupna i frysen.

ca 7 dl

Ingredienser
8 dl rönnbär
2 dl vatten
4,25 dl syltsocker
2 tsk vaniljsocker
(eventuellt 1-2 msk konjak)

Beskrivning
Lägg rönnbär och vatten i en kastrull. Låt koka upp och koka under lock cirka 10-15 minuter på medelvärme.

Rör ner socker och vaniljsocker och koka i 5 minuter. Skumma rönnbärssylten med hjälp av slev. Smaka eventuellt av med konjak.

Häll upp rönnbärssylten på väl rendgjorda varma glasburkar och förvara svalt.

Rönnbärssylt

Etiketter: , , , , , , .

Ett svar

  1. […] R Rabarberglass Rabarberpaj Rabarber och vingelé Ratatouille Risotto – grundrecept Risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto Risotto med zucchini och färska bondbönor Rom- & ricottafylld canneloni med spenatsås Romsill Romesco Rosenbladsgelé Rosenkål gräddstuvad med bacon Rosenkål, senapsslungad Rosensocker Rostade mandlar med chili Rostbiff Rubinpäron Ruccolaolja Ruccolapesto Råbiff Räkbuljong Räkor i vitlök och chili Räkor – rykande heta Räksoppa Rödbetor med feta & hasselnötter Rödbetor ugnsbakade med feta & pinjenötter Rödkål Rödkålssallad med äpplen och valnötter Rökig aioli Rökolja Rönnbärsdricka Rönnbärssylt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.