Några av de drycker jag tycker är goda. Särskilt goda viner är lätt att glömma bort namnet på, men med en minneslista är problemet löst. Numren till är bra för att slippa tänka på uttalet och enkelt att kolla upp på Systembolaget.
Sherry, portvin, marsala, santovin är gott i desserter och såser. Vitt vin hör hemma i den goda fisksåsen eller skaldjurssoppan och rödvinet i den goda rubinsåsen till panna cotta. Vitt vin är glaset är det svåraste att välja, så jag säkrar på Chablis. När det kommer till rött har det visat sig att jag föredrar vin med syrah, chianti och amarone sedan jag provsmakade det i höstas.
Rött vin
Castello di Fonterutoli
Fonterutoli
Musella Valpolicella (nr 2393)
Ravenswood
Zisola
Vitt vin
Chablis Le Beaunois (nr 5637)
Petit Chablis (nr 5585)
Jurassique Chardonnay (nr 5688)
Likör
Amaretto Disaronno Originale (nr 712) – mandellikör med såväl sötmandel som bittermandel
Cointreau (nr 609) – citrus
Galliano (nr 647) – en 80-talare som får vara med
Molinari Sambuca Extra (nr 723) – anissmak, som hostmedicinen
Strega (nr 706) – serveras iskall med massor av is
Xanté Poire au Cognac (nr 679) – stark päronlikör är fin drinkbas
Portvin(till mat)
Kopke’s Bridge
Red Port
Sherry(till mat)
Fino Inocente
Vintry’s Amontillado Superior
Glögg
Dufvenkrooks Prestige, starkvinsglögg
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac
Blossa Starkvinsglögg Röd
Övrigt starkvin
Cinzano Limetto (nr 8655) – variation på Martini Bianco
Martini Bianco (nr 8681) – en klassiker
Pellegrino Marsala Superiore (nr 8307) – halvtorr Marsala, god i mat
Sommavite Vin Santo (nr 8139)
Vecchioflorio Marsala Superiore (nr 8403) – söt Marsala
ATT TESTA
Söta viner till dessert
Ruffino Serelle 2005
Moscatel de Setúbal 2002
Château Grillon 2007
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2004
Röda fyndviner
Cigarra Syrah Tinta Barroca, 67:-
Mezzacorona Lagrein, 66:-
Vita fyndviner
De Bortoli Gewürztraminer Riesling, 69:-
Glögg
Lucia Choklad Starkvinsglögg
Kommentera