Thailändsk het, syrlig, klar nudelsoppa med räkor, champinjoner och fina små ärtor.
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som Tom Yam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Med nudlar blir det matigare och ärtorna bidrar med lite sötma. Den absoluta favoriten bland soppor är naturligtvis Tom Yam Goong, men då vi åt den igår och hade buljong över – så öppnade sig möjligheten till variation.
Om det är sommar kanske man vill passa på att använda wokbrännaren och servera räkorna bredvid nudelsoppan och då är den här nudelsoppan med wokade tigerräkor definitivt ett fantastisk alternativ. I denna nudelsoppa ligger tigerräkorna i.
Ger 8 små skålar med 1,5 dl soppa i. För oss innebär det 2+ portioner som huvudrätt eller 4 portioner som förrätt.
Ingredienser buljong
Buljongen reduceras till 1,5-2 liter färdig buljong.
räkskal från 500 g oskalade räkor
2 1/4 l vatten
2 st selleristjälkar, hackade
2 st medelstora gula lökar, delade i fyra delar
1 morot, skivad
2 st grovhackade korianderrötter
4 st torkade kaffir-limeblad
2 msk färsk ingefärsrot, hackad
citrongräs, den översta blastdelen
eventuellt skivad purjolök
salt & peppar
Ingredienser soppa
1 l buljong, se ovan
12 tunna skivor ingefära eller galangal
8 st torkade kaffir-limeblad
1 stjälk citrongräs
2,5 msk pressad citron ( ca ½ citron)
2 msk pressad lime
2 msk fisksås
1 msk rostad chilipasta, helst hemlagad
0,5 tsk salt
12 st tigerräkaro, skalade
6 st större champinjoner i kvartar
1 dl små fina ärtor, frysta
äggnudlar
0,5 st färsk chilifrukt, finskuren
korianderblad, hackade
0,5 st färsk chilifrukt finskuren till servering
Beskrivning buljong
Fräs räkskalen i jordnötsolja. Om citrongräs används, krossa blaststjälken med kniv och skär i mindre delar. Lägg i resten av ingredienserna och koka i en stor kastrull. Låt koka på hög värme i ett par minuter. Sänk värmen och ta bort eventuellt skum från ytan. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i minst en timme, gärna i två timmar.
Sila genom finmaskig skil för att få en så klar buljong som möjligt. Eventuellt sila ytterligare en gång så att dne blir riktigt klar.
Beskrivning soppa
Koka upp buljongen. Skiva halva delen av citrongräset fint. Tillsätt ingefära, limeblad samt citrongräs och låt koka livligt i ett par minuter. Sänk värmen. Tillsätt pressad cirton, rostad chilipasta och fisksås. Rör om och låt sjuda i en minut.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer pressad citron, fisksås, salt eller rostad chilipasta. Tillsätt skivad chilifrukt.
Smaka av igen..!
Tillsätt champinjoner och låt koka i 2 minuter. Bryt äggnudlarna och lägg i nudelsoppan. Låt äggnudlarna sjuda i 4 minuter. När det är 2 minuter kvar läggs ärtorna, purjolök och salladslök i.
Dra av nudelsoppan av plattan och lägg i räkor och hackad koriander. Servera tillsammans med finskuren chilifrukt på separat liten tallrik.
Etiketter: mat, recept, soppa, nudelsoppa, nudlar, tigerräkor, thailändskt.
Filed under: Soppor, Thailändskt | Tagged: förrätt, mat, nudelsoppa, nudlar, räkor, recept, skaldjur, skaldjursrätter, soppa, thai, Thailändskt, tigerräkor |
[…] Naan Nahm toke neua Naken havre med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa Nypongelé Nyponmarmelad Nypon, syltade Nyponsoppa på färska […]
[…] Läs mer här vad du behöver för att göra en thai nudelsoppa […]