Guacamole

Guacamole – röra av mosad avokado kryddad med spiskummin, vitlök, lite chili och svag syra av färsk citrus.

Guacamole är en avocadoröra, en kall sås från det mexikanska köket som används som tillbehör till olika rätter men även som dipp. Guacamole har en självklar plats bland texmex, en klick i tacon eller tortillan eller som härlig dip till nachochips. Eller varför inte bara sleva i sig med sked, breda på gott bröd… Det svåraste med guacamole är att hitta bra avokado. Resten är enkelt, mosa, hacka & blanda. mosa för hand med gaffel, använd mixer, matberedare… Lite färsk koriander kan vara gott i.

Guacamole är väl kanske helt snurrigt att spara ett recept på, då vi bara kör på och smakar av… Men så läste jag att det finns färdig guacamole att köpa på burk och färdig kryddmix att tillsätta till den mosade avokadon. Urk. Vem köper den? Jo, jag vet att avokadon i affärerna ofta är kass – antingen omogen och hård eller övermogen och för mjuk. Omogen mango smakar inget, kanske tvål och för mogen är trådig, brun och rent ut sagt äcklig. Men lite planering… För avocado är så himla gott och värt att vänta på. Men färdig… Santa Marias ”Guacamole” innehåller 1,5 procent avokado och lätt man kan räkna ut att mycket av resterande ingredienser är skit. Old el Paso innehåller 26 procent och totalt 29 ingredienser. 29..!! I alla fall 20 ingredienser för mycket. Läs mer om eländet här.

3-4 portioner

Ingredienser
3 st avokado
0,5 st lime eller lite saft av citron
0,5-1 klyfta vitlök, finhackad
1 msk gul lök, finhackad
2 skivor inlagd jalapeno efter smak, finhackad
2 tsk tacosås
spiskummin efter smak
salt & peppar
eventuellt färsk koriander, hackad eller som smp blad

Beskrivning
Skala och kärna ur avokado – mosa sedan. Tillsätt saft från pressad lime direkt och blanda runt. Saften ger både syra och hindrar avocado från att mörkna. Tillsätt resten av ingredienserna, börja med den mindre mängden vitlök, smaka av och tillsätt sedan mer efter smak.

Sedan handlar dem om att smaka sig fram med spiskummin, ytterligare vitlök, mer salt…mer jalapeño…mer lime..

Andra tex-mex recept: inlagd jalapeno, tacosås.

9 svar

  1. […] & tranbär Grön olivpasta Grönkål, gräddstuvad (långkål) Grönsaker, ugnsrostade med feta Guacamole […]

  2. […] mätt, beroende på hur mycket tillbehör jag har till. Passande tillbehör: en klick gräddfil, guacamole, sallad, en klick tacosås. I den här varianten har fyllt tortilla med en del av det jag annars […]

  3. […] Kräftsoppa Stekt entrecôte, quesadilla fylld med ost & tacosås, tacosås, guacamole Stekt entrecôte med avocadobitar Quesadilla med limemarinerad entrecôte, […]

  4. […] salami & tomat Crostini med champinjonstuvning Quesadilla fylld med tacosås & ost, guacamole Knäckebrödmackor med italiensk salami […]

  5. […] Quesadilla med guacamole Raggmunkar med fläsk, Husman Pytt i Panna Kista foodcourt Cheeseburgare, McDonalds Spaghetti […]

  6. […] Köttfärs och kyckling kryddar vi själva. Och då kan jag säga att vi inte använder druvsocker, massor av salt, klumpförebyggande medel eller modifierad stärkelse..! Inget socker alls och sedan smakar vi oss fram med salt. Andra kryddor: spiskummin, oregano, vitlök och chili – ibland rökt torkad chili. Gott med guacamole till. […]

  7. […] till nachos som dipp. Kan vara en av tre-fyra dipp till nachos förutom gräddfil/creme fraiche, Guacamole, Tacosås, […]

  8. […] till nachos som dipp. Kan vara en av tre-fyra dipp till nachos förutom gräddfil/creme fraiche, guacamole, tacosås, […]

  9. […] med kapris, svarta oliver & tomat Ostgratinerade nachos med tacosåsbräserad kyckling, guacamole, tacosås & gräddfil samt ljum vitlökssås & […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.