Veckomeny vecka 52

Julvecka med tillhörande ångest. Jag minns förra årets gemensamma matlagande och bak inför julen som var så härligt och vår mysiga jul tillsammans, först med min familj, sedan bara vi och på en annandagen med lilla familjen. Vi la in sill, gjorde kycklingleverpastej, gravade två sorters lax varav den ena var gravad med ingefära, koriander & lime – en gammal favorit, revbensspjäll en marinad & glaze med jultouch, trillade älgfärsbullar… Jag bakade olika sorters saffransbröd och mjuk pepparkaka som vi mumsade till glöggen… De minnena gör ont nu som separerad. Fruktansvärt ont. Nu kan jag inte ens tänka mig att låta en tugga julmat passera mina läppar. Jag ställde in julen med blandade känslor av ångest, skuld och befrielse.

Efter en nattsvart måndag som i alla fall resulterade i respit på min vetenskapliga artikel efter gråtfestival över telefon packade jag ner rödvinsbibben, handlade ett par ciabatta och italiensk salami för att bege mig hem till en väninna. Ingen var särskilt hungrig utan en halva ciabatta var räckte, men vinet gick ner. Vi mötte upp en annan kompis inne på Soap Bar, drack mer vin och drinkar. Myntan var slut så det blev ingen Mojito utan en Coca cola med Cointreau. Udda kombination, men som cola med apelsinsmak. Kopplade i alla fall av i trevligt sällskap.

Bunkrade upp med lite vanlig lättlagad mat för julen för att stanna hemma och låtsas att det var vilken dag som helst och tillbringade julaftonskvällen i telefon med en väninna. Det kunde ändå varit värre.

I matprogrammet Köket gjorde en konditor marsipankottar fyllda med nougat. Marsipanen var utkavlad på bakplåtspapper, med ett glas togs rundlar ut och i mitten på varje rundel spritsades en hasselnötsstor klutt med nougat. Därefter vecks rundeln till en halvmånde för att sedan rullas ut till en boll, oval med ena änden lite smalare. Små jack klipptes sedan på ena sidan så det såg ut som en kotte. Marsipankotten kan doppas i choklad eller pudras med kakao. Blev jättesöta. Därefter lagades en drickchoklad med kokos. 3 deciliter vispgrädde kokades upp med 1,5 deciliter kokosflingor som sedan fick dra. Kokosflingorna silades bort, riven mörk choklad tillsattes, 150 gram/liter, och drycken blandades ut med 4,5 deciliter vatten. Mmmm..en skvätt rom däri skulle fullborda drycken – det skulle i alla fall jag ha i. Slurk.

Nigella gjorde en marängsviss av vispad grädde, maränger och granatäpple. Nam nam. Eton Mess kallas det där… I julspecialen konserveradehon grönsaker eller ska man säga pickl? Se klippet.

Sömnsvårigheter ledde till att jag såg ett underbart bra avsnitt av Rick Steins medelhavsmat (Rick Steins Mediterranean Escapes), det tredje av sex, som mest handlade om mat från Apulien(Puglia). Såg två maträtter som jag skulle vilja laga. Ska söka efter recepten annars får jag frilansa lite. Båda rätterna innehöll potatis. Den ena tillagades i en ugnsfast form där botten täcktes med olivolja och salt. Därefter lades ett lager av tunna avsköljda potatisskivor, hackad basilika, halverade cocktailtomater och riven pecorino. Därefter läggs skivor av lamm på och i programmet var det lamm uppfödd enbart på mjölk. Slutligen ett lager potatisskivor, hackad basilika, halverade körsbärstomater och pecorino. Skjuts in i ugnen i cirka 40-50 minuter. Den andra rätten bestod av härlig italiensk fänkålskryddad korv(Luganega/Luganega da Monza) och citronpotatis. Först fräses korven i olivolja i en stor panna med lock till.  Korven tas upp och skivad gul lök samt fint skivad, vitlök, lite mer olivolja tillsätts och fräses gyllene i oljan som fått smak av korven. Fast skalad potatis i större bitar, korvarna, en skvätt vatten, lagerblad(6-10 färska), citronskal skuret i långa remsor samt saften av citronen, hackad persilja, svartpeppar och salt tillsätts. På med lock och låt stå i cirka 30-40 minuter på spisen men kanske helst i ugn tills potatisen är klar. Ta bort citronskalen och garnerad med mer färsk hackad persilja. På youtube. Ett annat klipp där orrichetti görs med tomat, sardeller med mera och ytterligare ett klipp med spaghetti & sjöborrar.

I första avsnittet var Rick på Sardinien och där lagades bland annat något slags mos på kastanjemjöl, pulenda, som serverades till en stark lokal korv av det korsikanska svarta fårets kind och inälvor, figatellu, vilket gjorde mig intresserad. Ungefär som polenta fast på kastanj.

Såg Nigella på tv som picklade grönsaker på italienskt vis. Mmm…det vill jag prova.

Middagar
Ciabatta med italiensk salami, rödvin
Quesadilla samt stekt fläskkarrékotlett
Baguette med italiensk salami & tomat
Crostini med champinjonstuvning
Quesadilla fylld med tacosås & ost, guacamole
Knäckebrödmackor med italiensk salami
Lapskojs

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: