Gräddstuvad grönkål

Gräddstuvad grönkål – Grönkål brynt i smör och sedan inkokt med buljong och grädde.

Det här är en snabb och smidig variant på stuvad grönkål eller långkål som den också kallas. Bäst blir det med skinkspad men i brist på det blir det vatten och lite kalvfond. Lite sötma kan tillsättas i form av lite socker eller sirap.

Jag tänkte mig gräddstuvad grönkål som lunch med knaperstekt bacon till och det blev en mastig, god lunch. Nästa gång skule jag vilja ha den som tillbehör till skinkan och prinskorven på julbordet.. Blir nog bara jag som äter…

I Skåne och Halland är grönkål en traditionell julrätt. Fast då kokas kålen först i skinkspad och brynes sedan för att slutligen gräddstuvas och sötas med lite sirap. Vi har aldrig haft långkål på julbordet, även om jag smugit in lite rödkål som jag nog är den enda som tycker om i min familj. Men då jag gillar rosenkål och andra kålsorter som stuvas borde grönkål vara något för mig.

Grönkål skördas på hösten till och med efter att snön fallit..! Godast är grönkålen efter första köldknäppen, ungefär som med rönnbär och aronia. Grönkål är en nyttig grönsak som innehåller A-vitamin, C-vitamin, B1, B2, niacin, kalium, kalcium, fosfor och järn. Bra med något som innehåller järn..!

2-3 portioner som tillbehör

Gräddstuvad grönkål serverad med bacon.Ingredienser:
1 grönkålsstånd, ca 250 g
1 dl vatten
1,5 tsk kalvfond
1,5 dl vispgrädde
vitpeppar, malen
ev. salt

Beskrivning
Skölj grönkålen och låt rinna av.

Repa av grönkålen från stjälkarna samt hacka grönkålen grovt.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs grönkålen utan att den tar färg. Sänk värmen och häll på vatten, kalvfond och grädde och låt sjuda på mycket låg värme cirka 15 minuter. Låt ej kålen koka torrt utan späd då med vatten eller buljong. Smaka av med peppar och salt.

Skölj grönkålen och repa bladen från stjälkarna. Koka upp buljongen och tillsätt kålen. Låt koka utan lock i cirka 20 minuter utan lock till kålen är mjuk och den mesta vätskan kokat in. Om vätska finns kvar silas den av och sparas för att användas senare att späda med, samtidigt som grädden.

Hetta upp smör i en stekpanna. Tillsätt den kokta kålen och fräs försiktigt. Späd med grädde och krydda. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

8 svar

  1. […] skaldjur med örter, lime och chili Gräddsås med grönpeppar & tranbär Grön olivpasta Grönkål, gräddstuvad (långkål) Grönsaker, ugnsrostade med feta Guacamole […]

  2. […] bacon är en annan god maträtt med brysselkål och gillar man stuvad kål, ja då gillar man nog gräddstuvad grönkål, så kallad […]

  3. […] Kål tycker jag om och förutom att bara koka brysselkål är följande gott: brysselkål gräddstuvad med bacon, senapsslungad brysselkål samt gräddstuvad grönkål s.k. långkål. […]

  4. […] brysselkål är följande gott: brysselkål gräddstuvad med bacon, senapsslungad brysselkål samt gräddstuvad grönkål s.k. långkål. Stuvad vitkål till fläskkarré är en […]

  5. […] Etiketter: mat, veckomeny, matförslag, middagsförslag, middagstips, veckomatsedel, matsedel. Fick nescafe med lite dajmcapuucinopulver i. Gott gott gott. Inte alls som nescafe brkar va utan riktigt gott. Inte så mycket pulver så det blev inte fr sött. Har aldrig annars druckit så gott kaffe som det hemma hos stefan i 2 varianter. Ljuvligt & fruktigt. Ingen bitterhet alls, inte ens en ton eller nyans. Fantastiskt. nästan som en annan dryck. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: