Under januari är följande i säsong, om inte i Sverige så från Medelhavsområdet:
- apelsin
- brysselkål
- citron
- clementin
- grapefrukt
- grönkål
- gul lök
- jordärtskocka
- kiwi
- kålrot
- morot
- palsternacka
- paprika
- pomerans
- potatis
- rotselleri
- rättika
- rödbeta
- rödkål
- rödlök
- satsumas
- schalottenlök
- sharonfrukt
- svartrot
- vitkål
- äpple
Sammanfattningsvis är citrusfrukter och rotsaker i säsong.
Jag gillar rotsaker bäst ugnsrostade vilket är en omöjlighet för tillfället och detsamma gäller olika härliga rotfruktsgratänger. Råkost är definitivt inget för mig, men palsternackssallad och morotssallad med citron- och harissadressing tycker jag om. Då återstår mos och puréer av olika slag såsom potatispuré, potatispuré med olivolja samt soppor eller sallader som klassisk potatissallad, rödkål, rödkålssallad med äpplen och valnötter. Rättika är gott då det påminner om rädisa och är gott i temaki.
Kål tycker jag om och förutom att bara koka brysselkål är följande gott: brysselkål gräddstuvad med bacon, senapsslungad brysselkål samt gräddstuvad grönkål s.k. långkål.
Med ugn blir alternativen fler; ugnsbakade med feta & pinjenötter och den godaste potatisgratängen Ullas ostiga potatisgratäng.
Frukt är jag dålig på att äta, men grapefrukt är alltid gott. En gammal älsklingsdessert är citronfromage och citronmarmelad är gott till lamm och couscous.
Källor: Recept.nu, Recepthjälpen, Äkta vara – mat utan fusk.
Etiketter: mat, recept, säsongsgrönsaker, säsongsfrukt, grönsaker, frukt, säsongsmat.
Filed under: Blandat | Tagged: mat, säsongsfrukter, säsongsgrönsaker, säsongsmat |
Kommentera