Hummus – en slät röra på kikärtor och olivolja smaksatt med vitlök, spiskummin, citron och lite hetta av chili.
Hummus betyder kikärta på arabiska. I hummus ingår förutom kikärtor tahini som är en en sesamfröpasta av mosade sesamfrön. Tahini är en av de få smaker som jag verkligen inte tycker om – därför utesluter jag den. Lite märkligt eftersom jag annars tycker om rostade sesamfrön och sesamolja. Nu var det tänkt att jag skulle tillsätta en matsked rostade sesamfrön, men det fanns inga i skafferiet. Annars kan en matsked tahini tillsättas…
Den här varianten av hummus smakar inte som de jag ätit ute på restaurang, dels för att jag inte använder tahini och dels för att jag vill ha den syrligare och lite hetare…
Hummus är gott till couscous. Jag åt det idag som en klick i mitten av couscous garnerad med rostad mandel på en bädd av olivolje- & vitlöksfräst strimlad isbergssallad. Gott och vegetariskt.
Hummus är gott i falafeln eller tänk i en frasig baguette med tunna skivor av saftigt lamm, en näve mynta och koriander samt ett par grillade aubergineskivor sprinklat med sesamolja och ett par rostade sesamfrön…
2,5 dl
Ingredienser
1 burk kikärtor
2 st vitlöksklyftor
1-2 msk saft av citron
0,75 dl olivolja
1 tsk spiskummin
lite finhackad röd chili
lite cayennepeppar
salt och peppar
Beskrivning
Skölj kikärtorna i durkslag.
Mixa eller mosa alla ingredienserna till en slät röra. Smaka av med mer citron, salt & peppar.
Justera konsistensen med olivolja.
Etiketter: mat, recept, hummus, kikärtsröra, kikärtor.
Filed under: Arabiskt, Röror | Tagged: ärtröra, dipp, hummus, kikärtor, kikärtsröra, mat, röra, recept |
Hej!
God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!
Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? 😉
Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
Ha det bäst!
Kram Daniella.
Hej Daniella!
Jag önskar dig med en god fortsättning på det nya året och att det blir ett år fullt av godsaker.. Tack för tipset. Jag kommer gärna förbi, men tyvärr kan jag nog inte prova recepten då jag i min studentlya saknar ugn. Men nästa år… Men bli suktad – det kan jag.
Ha det så bra du med
Jessika
Hej!
Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena
Hej Magdalena!
Ah, vad intressant det ska bli att se. Härligt med Henrik Schyffert också..! Fast titeln lät inte så lockande…
Ha det så bra
Jessika
[…] Middagar Blomkålsrisotto med smörbrunne Blomkålsrisotto med smörbrunne Biff med paenangcurry med miniaubergine & ärtaubergine, ris Nyårsmiddag 2009 McFeast & co, McDonalds Kryddig couscous på en bädd av vitlök- & olivoljefräst strimlad isbergssallad Kryddig couscous med rostad hel mandel och hummus […]
För er som inte orkar göra egen hummus kan jag rekommendera maxos hummus! tillverkad på traditionellt vis i lokaler strax utanför Stockholm. kolla in hemsidan för mer inspiration!
[…] Spenatpirog Tabbouleh – libanesisk nationalsallad Tzatsiki – yoghurt med mynta smak Hummus – kikärtsröra Babahanouge – aubergineröra Marinerade […]