En topplista över mat som ska ge ett friskare och längre liv, enligt en professor i funktionell mat, publicerad i Aftonbladet. Gemensamt för livsmedlen på listan är att de ska vara fullproppade med polyfenoler, antioxidanter som bromsar åldrandet och skyddor mot en del sjukdomar, genetiska sådana. De 20 livsmedlen är valda för att de har störst mängd polyfenoler. Polyfenoler är naturligt förekommande kemikalier inklusive tanniner, lignins och flavonider som finns i växter…. Ehum? Tanniner är det i rödvin – det bådar gott. Nypon har jag för mig innehåller en del flavonider.. Undrar hur mycket det är kvar i torkade nypon? Minskar ämnet när livsmedlet tillagas? Här kan man läsa om fallstudien av Gary Williamson på Leeds universitets sida.
Kanske något att tänka på, kanske inte. Det är ju en hel del goda saker, men ett flertal är så pass säsongsbetonade att de inte går att få in mer i kosten. Jag menar körsbär skulle jag kunna äta mycket mer av, men nu finns det ju inga….och blodapelsiner är det i slutet av säsongen för… Äpplen däremot finns i princip året om, men frågan är om jag ids knapra äpplen…
1. Äpplen √ – inget jag knaprar på, men tillagade ja tack
2. Björnbär
3. Svart te
4. Blåbär √ – frysta ibland
5. Broccoli √
6. Fullkornsflingor √ – egen granola
7. Körsbär √ – underbart när det är säsong, en riktig favorit
8. Körsbärstomater √
9. Kaffe √
10. Tranbär √ – ibland, kan dock bli oftare
11. Mörk choklad – less, det är för bittert
12. Grönt te
13. Apelsiner – √ blodapelsiner helst
14. Persikor √ – men nästan aldrig säsong
15. Plommon √ – gott men glömmer dem
16. Hallon √
17. Röda vindruvor – nja
18. Rödlök √
19. Spenat √ – men glömt bort dem
20. Jordgubbar √ – när det är säsong och om de är svenska
Annars är ett enkelt sätt att äta frukt och grönsaker av olika färger just för att de innehåller olika mycket av olika näringsämnen. Enkelt, nyttigt, vackert och ofta gott. Mer om färgglad mat. Jag föredrar röda saker, men äter en hel del gröna saker.
Etiketter: mat, hälsa, supermat, polyfenoler, antioxidanter, tanniner, matlista, om mat.
Filed under: Blandat |
Kommentera