Livsmedel med polyfenoler

En topplista över mat som ska ge ett friskare och längre liv, enligt en professor i funktionell mat, publicerad i Aftonbladet.  Gemensamt för livsmedlen på listan är att de ska vara fullproppade med polyfenoler, antioxidanter som bromsar åldrandet och skyddor mot en del sjukdomar, genetiska sådana. De 20 livsmedlen är valda för att de har störst mängd polyfenoler. Polyfenoler är naturligt förekommande kemikalier inklusive tanniner, lignins och flavonider som finns i växter…. Ehum? Tanniner är det i rödvin – det bådar gott. Nypon har jag för mig innehåller en del flavonider.. Undrar hur mycket det är kvar i torkade nypon? Minskar ämnet när livsmedlet tillagas? Här kan man läsa om fallstudien av Gary Williamson på Leeds universitets sida.

Kanske något att tänka på, kanske inte. Det är ju en hel del goda saker, men ett flertal är så pass säsongsbetonade att de inte går att få in mer i kosten. Jag menar körsbär skulle jag kunna äta mycket mer av, men nu finns det ju inga….och blodapelsiner är det i slutet av säsongen för… Äpplen däremot finns i princip året om, men frågan är om jag ids knapra äpplen…

1. Äpplen – inget jag knaprar på, men tillagade ja tack

2. Björnbär

3. Svart te

4. Blåbär – frysta ibland

5. Broccoli √ 

6. Fullkornsflingor √ – egen granola

7. Körsbär √ – underbart när det är säsong, en riktig favorit

8. Körsbärstomater 

9. Kaffe

10. Tranbär √ – ibland, kan dock bli oftare

11. Mörk choklad – less, det är för bittert
12. Grönt te

13. Apelsiner – √ blodapelsiner helst

14. Persikor √ – men nästan aldrig säsong

15. Plommon √ – gott men glömmer dem

16. Hallon √ 
17. Röda vindruvor – nja 

18. Rödlök √ 

19. Spenat √ – men glömt bort dem

20. Jordgubbar √  – när det är säsong och om de är svenska

Annars är ett enkelt sätt att äta frukt och grönsaker av olika färger just för att de innehåller olika mycket av olika näringsämnen. Enkelt, nyttigt, vackert och ofta gott. Mer om färgglad mat. Jag föredrar röda saker, men äter en hel del gröna saker.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: