Biscotti di Prato

Biscotti di Prato – italienska hårda mandelskorpor med rostad sötmandel samt smak av både citron och bittermandel.

Mandelskorpor är typiskt för Toscana, där de gärna serveras till ett glas vino santo som de doppas i. Annars goda till en kopp espresso. Mandelskorpor, biscotti, cantucci, cantucci di Prato för att de är från staden Parto, cantuccini – det finns många namn på den hårda goda skorpa så olika vår vanliga porösa skorpa.

Det här receptet kommer från vår nyinköpta kokbok på bokrean, Italienska desserter av Bo Hagström och Robert Maglia. Den första, den välkände tv-profilen med Solens mat och den senare en kock som kommit tvåa två gånger i de svenska uttagningarna till Bocuse d’Or och som numera är köksmästare på den italienska restaurangen Divino i Stockholm. Så det lovade mycket gott!

Otroligt nog var Amaretton i det närmaste slut hemma. De skulle egentligen vara 2 matskedar Amaretto i eller 1 kryddmåt bittermandelarom. Nu blev det lite av varje och mandelskorporna blev mycket bra, både goda och fina. Sedan skulle skalade mandlar användas men det struntade jag i.

Den ena rullen blev lite bränd på undersidan, så det fick jag skära bort – vilket gick bra. Men varför blev det så…?

30-35 stycken
Biscotti di Prato - italienska hårda mandelskorpor med rostad sötmandel samt smak av både citron och bittermandel.
Ingredienser
140 g hel mandel, eventuellt skalad
2 st ägg
2,25 dl socker
0,5 msk vaniljsocker
1 nypa salt
0,5 st citron, det rivna skalet
1 krm bittermandelarom
1 tsk Amaretto
0,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl

Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.

Dela mandlarna på längden med kniv och rosta dem i en torr het stekpann tills de fått färg. Sätt åt sidan.

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Det blev ingen jämn smet ut en smulig massa. Blanda i det rivna citronskalet, bittermandelarom samt Amaretto.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett hårt skum och vänd klickvis ner i äggulesmeten (äggulesockersmulorna). Blanda i den rostade mandeln. Rör ut bakpulvret med mjölet och sikta ner i äggblandningen eller rättare sagt ner med mjölet och blanda ihop till en någorlunda jämn och smidig deg. Arbeta ihop till en jämn och smidig deg.

Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder, något större än en femkrona i diameter. Lägg längderna på en bakpappersklädd ugnsplåt och platta försiktigt till dem. Baka längderna i 30-35 minuter i mitten av ugnen tills de blivit ljust bruna.

Ta ut plåten, lyft försiktigt av längderna och lägg dem direkt på en skärbräda. Skär upp dem genast medan de är varma med en vass kniv, lite på tvären. Låt svalna.

Förvara gärna framme i glasburk, för de är riktigt dekorativa!

Etiketter: , , , , , , , , .

Annonser

2 svar

  1. […] Baguette Balsambakad rödlök Bearnaisesås Betor ugnsbakade med feta & pumpakärnor Biscotti di Prato Blomkålsmos Boeuf Bourguignon Bolognese, köttfärssås, köttragu… Brownie Brownie med […]

  2. […] Maglia. Den såg otroligt läcker ut, mer som en äppelpudding än en äppelpaj med smulade biscotti över istället för pajdeg. Men, den tiden som angavs i receptet räckte inte, för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: