Äppelmos karamell

Äppelmos karamell – ljuvligt äppelmos med svag karamellton av bränt socker.

Här är en spinoff från en totalmisslyckande med ett i boken så lockande recept. Vi hittade en härlig variant på Tarte Tatin, farmor Marias äppeltårta i vår nya kokbok Italienska desserter av Bo Hagström & Robert Maglia. Den såg otroligt läcker ut, mer som en äppelpudding än en äppelpaj med smulade biscotti över istället för pajdeg. Men, den tiden som angavs i receptet räckte inte, för äppelskivorna gav mostånd när vi provstack dem. Vi ökade tiden i ugnen, provstack igen, ökade tiden, provstack igen… Till slut så gav äppelringarna upp och slutade att göra ens det minsta motstånd mot provstickan.  Vi lät formen stå framme och svalna för att sedan låta den vila och kylas ner i kylen. Nu var bra sugna men anade oråd.

Dagen efter visade det sig att det var en hel form med äppelmos. Suck. Tur att vi inte lagat vaniljsås i alla fall – Jonas som bett att jag skulle göra brontomycket. Biscotti hade vi dock bakat för ändamålet. Det blev mycket bra och var också efter ett recept från boken. Vi blev dock besvikna och fundersamma över recepten i boken…

Men äppelmoset blev otroligt gott, med en liten ton av det karamelliserade sockret. Jag har aldrig kokt äppelmos förrut och nu blev det på ett annorlunda sätt och utan uppsåt. Det blev så gott, men mycket. Nästa gång ska jag bara göra hälften och se över vilken form som ska användas samt tid i ugn. Min tanke föll på att göra äppelmunkar i miniatyr, smaksätta granola eller göra äppelgrottor

Om någon provat receptet från boken och lyckats – lämna en kommentar och berätta..!!

8-8,5 dl

Ingredienser
2 dl strösocker till karamellen
1 dl vatten
8 st färska äpplen, typ Granny Smith
0,5 st citron, saften
1 dl råsocker

Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader.

Koka ihop sockret och vattnet på medelhög värme tills sockret fått en gyllenbrun färg. Ta av kastrullen från spisen och häll medan det är varmt sockerlösningen i en teflonform eller rostfri brödform, cirka 25 x 10 centimeter. Vicka formen och fördela karamellen så att den täcker alla sidor och kanter. Observera att detta endast kan göras när karamellen är riktigt varm. Låt sedan karamellen stelna i formen.

Skala äpplena och kärna ur äpplen. Skiva äpplena i millimeter tunna skivor på mandolin eller med kniv.

Lägg ett lager äppelskivor i botten av formen så att det täcker botten, pensla med citronsaft och strö över en halv matsked råsocker. Fortsätt att varva äppelskivor, pensla varje lager med citronsaft och strö över råsocker tills formen är full eller äppelskivorna är slut. Pressa ihop äpplen genom att trycka med handen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut formen och täck över med aluminiumfolie. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Ställ in formen i ugnen igen och fortsätt baka dem i 1 timme till 1,5 timme. Känn med sticka i äppelskivorna om de är färdiga och stickan den ska gå rakt igenom utan minsta lilla motstånd.

Ta ut formen, fyll upp på väl rengjorda burkar bums.

Etiketter: , , , , , , .

Annons

3 svar

  1. […] Äppelgrottor Posted on 2009-03-30 by Matorama Äppelgrottor- underbara mördegskakor med liten kolasmak samt med en klick hemlagat äppelmos med karamellsmak i. […]

  2. […] Älggryta med kantareller Älgkalops Älgköttbullar Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor Äppelmos med karamellig smak Äppelrullar Ärtpesto Ärtpuré av gröna ärtor med vitlök […]

  3. […] sorts Tarte Tatin, farmor Marias Äppeltårta, och misslyckats grovt. Det blev dock ett mycket gott äppelmos med karamellig smak som kanske kan användas till små munkar och blev gott i äppelgrottor. Vi blev rejält besvikna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: