Bokrea = nya kokböcker

Bokrea – årets möjlighet att köpa flera kokböcker på en gång.

Böcker det är något vi har mycket av hemma; deckare, romaner, historia, biografier, politiska, klädhistoria, studielitteratur och favoritkategorin: kokböcker. Bokhyllan i köket är nu knökfull av kokböcker och mattidningar. Skulle det inte passa bra med bokhyllerea samtidigt som bokrea? I vårt fall skulle en dörr behöva flyttas för att få plats med ytterligare en bokhylla i köket, så ett riktigt schysst erbjudande om både badrumsmöbler och därtill arbete skulle uppskattas..!! För dörren sitter vid ett av badrummen….som någon gång i framtiden ska få sig en helrenovering.

Hittills har det bara blivit två kokböcker. Ytterligare två är på väg i postpaket varav en är Jan Heds Passion för desserter och den andra är en hemlig titel som en överraskning till Jonas. Och det är inte Jamie Oliver – för han har inte kommit med någon ny så vitt jag vet.

Den ena boken är Italienska desserter av Bo Hagström och Robert Maglia. Vi kan inte få nog av det italienska köket! I veckan blev bakades biscotti som blev jättebra och andra godsaker som vi vill laga är Amaretti, Crostata di cilegie – små körsbärskakor, citron- & pinjenötspaj som ser snuskigt god ut, ugnsbakade fikon med rödvinssirap, panna cotta med aprikos och mandel och en underbart lockande maraschinosorbet med körsbär i… Det finns också en äppelstrudel som gör mig knäsvag. Vi har också provat att laga en sorts Tarte Tatin, farmor Marias Äppeltårta, och misslyckats grovt. Det blev dock ett mycket gott äppelmos med karamellig smak som kanske kan användas till små munkar och blev gott i äppelgrottor. Vi blev rejält besvikna för bilden är den mest lockande i hela boken. Det ser lite ut som en äppelpudding.. Så nu har vi blivit lite skeptiska till recepten…

Den andra boken heter Svenska bärboken, av Inger Ingmanson och Pelle Holmberg. Däri kan man läsa om olika kända och mindre kända bär, som t.ex. odon, mjölon, oxbär, mahonia – som jag tror vi har en buske av, mullbär, berberis, hönsbär, ripbär, måbär, kråkbär, aronia – som vi har en del recept av, stenbär, blåhallon, hallon… Det finns också ett kapitel om giftiga bär. Naturligtvis finns det en hel del recept också som nyponfromage, körsbär i likör, körsbärssås och ett avsnitt om konservering. Det är roligt med nya bär. Förra året upptäckte vi aronia på Bondens egen marknad och gjorde aroniagalettearoniagrottor av aroniasylt och julkryddad aroniasylt  som vi serverade till saffranspannkaka i portionsformar, av bären.

Andra böcker vi vill ha:
A piece of Cake, Leila Lindholm
Äkta vara: guide till oförfalskad mat, Mats-Eric Nilsson
Nigella Express: gott och snabbt, Nigella Lawson
Vinterns söta: ännu fler frestelser från författarna till Två systrars söta, Lisa Eisenman Frisk 
Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-Kokbok, Annika Dahlqvists & Maria HöglundPepparkakshus & Mera Julbus, Ylva Norman & Eva Grane
Bröd, Jan Hedh
Glasspassion, Jan Hedh
Sylt & Marmelad, Jan Hedh
De två böckerna.Maraschinosorbet med körsbär - säkert svårslaget.Citron- & pinjenötspaj - kanske något att laga till påsk?Tarte Tatin på ett annat sätt med en otroligt läcker bild men ett recept som inte fungerade.Om odon ur den Svenska bärboken - tänk att de kallas fylleär, galenbär coh djävulensbär... Om aronia och oxbär(!?) i Svenska bärboken.

Etiketter: , , , , , .

Annons

3 svar

  1. […] & Sprithistoriska museet 24 – Fettisdagen, semla 24 – Bokrean startar, kokboksinköp! Bokrea = nya kokböcker 27-1 – Antik- & Kuriosamässan, […]

  2. […] Fettisdagen, semla 18-21 Antikmässan, Stockholmsmässan 25 – Bokrean startar, kokboksinköp! Bokrea = nya kokböcker 26 – Indiens nationaldag, Korma 29-31 – Antik- & Kuriosamässan, […]

  3. […] Februari 5 – Runebergsdagen, runebergstårta 14 – Alla hjärtans dag 16 – Fettisdagen, semla 16 – Pannkakans dag 18-21 Antikmässan, Stockholmsmässan 25 – Bokrean startar, kokboksinköp! Bokrea = nya kokböcker […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: