Veckomeny vecka 35

Veckomeny är väl missledande med tanke på att jag i princip har slutat laga någon mat värt att nämna eller struntar i att äta. Ja, något pillar jag i mig. Intresset är på låg nivå sedan länge och äta bara något nödvändigt ont för att slippa huvudvärk.

I alla åt jag god mat förra helgen när vi åkte till Norrtälje på fredagen och seglade hem båten på lördag och söndag. På sändagen blev det till och med en helt underbar lyxlunch på Grinda värdshus. Dagen innan en underbar bulgursallad lagad av Åsa och det var den som i onsdags förde mig till Kistagrossen.

Kikade in på grönsaksavdelningen. Hittade en ny grönsak igen… Dudi. En långsmal grej med ljust skal, som en ljus zucchini. Där fanns också persikor i en form jag adrig sett, ja mer som ihoptryckta tomater. Utanför stod en kartong med färska pistagenötter. Det ska jag köpa nästa gång. När jag stod och hängde vid grönsakerna ställde sig en kvinna bredvid och jag frågade henne var ännu en okänd sak var. Hon visste inte men pekade på Kerala och frågade om jag ätit den. Noop, och passade på att fråga om hon visste hur den skulle tillagas. Jodå. Först skalas den, skärs i bitar, fried och sen på med salt & peppar. Kan serveras med sås. Ganska bitter smak och kanske svårt för den oinvigde. Äts i Indien och kommer från Keraladistriket och ja jag tror hon var från Indien. Dudi anrättas på samma sätt och sedan strös färsk hackad koriander över eller hackad tomat. Dudin ska inte vara bitter så det lät mer tilltalande och koriander är ju så gott. En annan kvinna bredvid frågade mig vad hon sagt och jag återberättade på svenska. Av henne fick jag tips att använda Okra i grytor som, som hon sa ger ett sorts slem. Just slem lät inte gott. Bra för tarmarna tydligen och en konsistensgivare.

Hittade inte palmsockret men däremot en körsbärsläsk som var mumsismaskens. Därtill Nigellafrön som är någon sorts lökfrön, scahllot som jag fortfarande inte vet vad det är. Hittade inte en viss kryddblandning till bulgur som jag smakade i helgen och som var så god. Det fick bli den tunga vägen i ställe med färsk mynta, citron och bladpersilja.

Brödet jag tycker så mycket om är nu märkt ”Ramadan bröd”. Fantastisk gott och ska inköpas på fredag.

Hittade pärlcouscous på ICA och det fick följa med hem för provning. Lagar knappt mat längre eller provar nya saker. Nu är det fan dags. Måste försöka äta bättre och mer…

Fler veckomenyer!

Follow matorama


Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: