I säsong under februari

Under februari är följande i säsong, om inte i Sverige så från Medelhavsområdet:

  • apelsin
  • blodapelsin
  • brysselkål
  • citron
  • clementin
  • grapefrukt
  • grönkål
  • gul lök
  • jordärtskocka
  • kiwi
  • kålrot
  • morot
  • palsternacka
  • paprika
  • pomerans
  • potatis
  • rotselleri
  • rättika
  • rödbeta
  • rödlök
  • satsumas
  • schalottenlök
  • sharonfrukt
  • svartrot
  • vitkål
  • vinteräpplen: Karin Schneider och Ingrid Marie

Sammanfattningsvis är citrusfrukter och rotsaker i säsong. Dock verkar det omöjligt att få tag i grönkål och svartrötter i mina kvarter trots 3 mataffärer.

För ett par dagar sedan gjorde jag en jättegod och mild jordärtskockssoppa och funderar på att göra en annan soppa av någon rotsak snart… Jag gjorde några jordärtskockschips till och om jag bara är tålmodig i mitt lilla kök ska jag nog göra rotfruktschips till någon helg.

Eftersom det fortfarande är snö och därmed riktig vinter är det fortfarande glöggtider här hemma och jag gjorde en god blodapelsinglögg spetsad med vodka. Funderar på att göra en marmelad av blodapelsiner på sicilianskt vis…innan blodapelsinerna försvinner ur säsong.

En gång för evigheter lagade vi äppelsoppa med äppelsorbé till dessert vilket var fantastiskt gott. Jag måste nog leta upp det receptet…eller hitta ett nytt…

Jag gillar rotsaker bäst ugnsrostade vilket är en omöjlighet för tillfället och detsamma gäller olika härliga rotfruktsgratänger. Råkost är definitivt inget för mig, men palsternackssallad och morotssallad med citron- och harissadressing tycker jag om. Då återstår mos och puréer av olika slag såsom palsternackspuré med vitlök, potatispuré, potatispuré med olivolja samt soppor eller sallader som klassisk potatissallad, rödkål, rödkålssallad med äpplen och valnötter. Rättika är gott då det påminner om rädisa och är gott i temaki.

Kål tycker jag om och förutom att bara koka brysselkål är följande gott: brysselkål gräddstuvad med bacon, senapsslungad brysselkål samt gräddstuvad grönkål s.k. långkål. Stuvad vitkål till fläskkarré är en höjdare.

Frukt är jag dålig på att äta, men grapefrukt är alltid gott. En gammal älsklingsdessert är citronfromage och citronmarmelad är gott till lamm och couscous.

Källor: Recept.nu, Recepthjälpen, Äkta vara – mat utan fusk.

Etiketter: , , , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: