Spaghetti alla Carbonara – spaghetti med sås av fläsk, lök, parmesan, grädde och gröna ärtor.
Spaghetti Carbonara har för mig alltid varit knaperstekt fläsk alternativt bacon i lite grädde med mjukstekt lök, riven parmesan och gröna små ärtor och sedan toppat med en rå äggula och ett par varv på pepparkvarnen. Ibland blandat i stekpannan men oftast serverat som en sås för sig som alla tar som de vill av. Det blir lite matigare så. Spaghetti Carbonara är dessutom en perfekt vardagsrätt, snabblagad som den är.
Men, nu verkar det som ärtorna inte hör hemma i Carbonaran, ej heller löken som steks lätt….och inte alls så mycket grädde som vi använder eller ens någon… Men visst i Italien har de inte alls lika mycket sås som här hemma. Vi brukar äta en annan snabbvariant med bacon, riven parmesan, äggula och svartpeppar. Det lustiga är att den är den riktiga carbonaran! Så kan det vara. Eller pancetta om man ska vara riktigt noga. Men i alla fall så här äter vi den ibland.
Spaghetti Carbonara är en italiensk rätt, från regionen Latium (Lazio). Carbone betyder kol på italienska och jag tror det är svartpepparen i rätten som symboliserar kolet…(?)
4 portioner
Ingredienser
2 paket bacon, 240 g, hackad
1 st gul lök, finhackad
1 dl vispgrädde
1 dl parmesan, riven
0,5-1 dl gröna små ärtor
salt & svartpeppar
4 st äggulor, till servering
Beskrivning
Separera gulan från varje ägg och lägg tillbaka i skalet.
Fräs lök och bacon i stekpanna, eventuellt i lite smör. Tillsätt grädde och därefter ärtorna när grädden är riktigt varm. Tillsätt ost och låt smälta. Smaka av med salt och peppar.
Här brukar en del blanda ner pastan i såsen, men här hemma servera vi spaghettin för sig och såsen för sig sedan toppar vi med äggula, vevar över svartpeppar och strör över mer nyriven parmesan.
Etiketter: mat, recept, spaghetti carbonara, carbonara, pastasås, pastarätter, pasta, italienskt.
Filed under: Italienskt, Pastarätter | Tagged: bacon, carbonara, huvudrätt, Italienskt, mat, pasta, pastarätter, pastasås, recept, spaghetti carbonara |
[…] Skaldjursörtsås Skinkinlindade risottoknyten Snabbgravad laxfilé i ugn Som Tam*** Spaghetti alla Carbonara Sparris och zucchini – grillat Starkvinsglögg med konjak Stekta Kalamata-oliver med lök […]
[…] Kycklinglasagne Blomkål i ostsås med bacon Spaghetti alla Carbonara Älgfärsrulle prosciutto & tranbär, sås av hemkokt älgfond, potatis Stekt lövbiff, […]
[…] Spaghetti Carbonara har för mig alltid varit knaperstekt fläsk alternativt bacon i lite grädde med mjukstekt lök, riven parmesan och gröna små ärtor och sedan toppat med en rå äggula och ett par varv på pepparkvarnen. Ibland blandat i stekpannan men oftast serverat som en sås för sig som alla tar som de vill av. […]