Kinesisk marinerad och friterad biff med spiskummin – marinerade, stekta och därefter friterade bitar av lövbiff kryddade med ingefära, vitlök, chili och spiskummin med purjolök.
Kinamat, vad är det? Det vi äter på våra kinesiska restauranger i Sverige är förstås en försvenskad variant av den äkta varan. Det här receptet är både mer spännande och mer genuint. Testa!
Ja, köttet i den här rätten är marinerat, friterat och slutligen stekt. Det finns med andra ord inte ett spår av liv kvar.
Rätten är stark, men otroligt god. Rätten blev enligt mig väl stark, god men det sved onödigt mycket på tungan. Så i recept nedan är den torkade chilin reducerad till 1,5 tsk i stället för 2 tsk. Vi använde 2 chilifrukter, eventuellt minska ner till 1-1,5. I originalreceptet var det 4 stycken chili och 4-8 teskedar torkad chili..!
Köttet är hur gott som helst redan efter friteringen och kan absolut serveras som det är då med skivad purjolök över och basmatiris. Eventuellt skulle man kunna marinera några små champinjoner med köttet och sedan fritera dem med.
Sugar snaps är gott att steka med, för att få in någon grönsak samt lite krisp.
3 portioner
Ingredienser
600 g lövbiff i skivor, eller ryggbiff som skivas
ca 2-3 cm ingefära
ca 5 st vitlöksklyftor
1,5 st chilifrukter, färska och skurna i ringar
1,5 tsk torkad chili, krossad
3-4 tsk spiskummin, mortlad
salt
5-6 cm späd purjolök, tunt skivad (eller 3 salladslökar i bitar)
8-10 dl frityrolja/jordnötsolja
Ingredienser marinad
2 msk torr sherry (eg. Chaoxing-vin)
1 tsk salt
2 tsk japansk soja
2 tsk mörk soja
2 msk potatismjöl
2 msk vatten
Beskrivning
Skär lövbiffsskivorna i bitar, cirkaa 2,5 x 5 cm – på ett ungefär bara. Viktigare att bitarna är lika stora. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet. Låt marinera i 10 minuter.
Hacka ingefära. Finhacka vitlök. Skiva chilin i fina ringar med kärnhuset kvar. Skiva purjolöken. Mortla spiskumminen eller använd färdigmald. Den egenmortlade kommer dock smaka mer.
Hetta upp oljan til ca 175 grader. Vi använder fritös och utgår från den. Lägg köttbitarna i fritöskorgen och sänk ner den i oljan. Ta upp korgen med köttbitarna när det särat på sig lite… Låt svalna något och rinna av på hushållspapper.
Ta 1/2 dl av oljan och hetta upp den i stekpanna på hög värme. Tillsätt ingefära, vitlök, chili och spiskummin. Stek under omrörning till det doftar. Rör ner biffen och smaka av med salt. Vänd ner löken och servera med ris.
Filed under: Kött, Kinesiskt | Tagged: älgkött, biff, chaoxingvin, chili, friterad biff med spiskummin, friterat, huvudrätt, huvudrätter, kötträtt, kötträtter, Kinesiskt, lövbiff, mat, nötkött, purjolök, recept, sherry, spiskummin, varmrätt, varmrätter |
[…] i asiatisk marinad Kanelbullar Kantarellsmörgås Kantarellsås med konjak Karamelliserad mango Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin Klassisk potatissallad Knäck Kolabrownies Kolagrottor Kolapaj Kolapudding – Dulce de leche […]
[…] vecka 12 Posted on 2009-03-27 by Matorama Middagar Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin, basmatiris Löksoppa med timjan samt franskt lantbröd gratinerad med gruyère Rostbiff, […]
[…] tranbär, sås av hemkokt älgfond, potatis Stekt lövbiff, zucchinigratäng med grillad paprika Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin, basmatiris Franskt lantbröd, blandade ostkuber, charkuterier samt kapris […]
[…] lite inspiration ur kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin, fast allt i en rätt av det som fanns hemma. Kryddigt, flottigt och gott med syrlig smak från […]