Ordförande Maos rödbräserade fläsk

Ordförande Maos rödbräserade fläsk – magert sidfläsk bräserat i jordnötsolja, socker, torr Marsala kryddat med färsk ingefära, stjärnanis, kanelstång, ljus sojasås med salladslök.

En mild rätt, söt och aningen fet – men god. Den här rätten påminner mer om om japanskt än kinesiskt, vilket blir lite komiskt med tanke på rättens namn och relationerna mellan Kina och Japan. Det doftar jul i köket när den lagas…och det smakar jul.

Nästa gång ska vi krydda upp rätten med i alla fall en chilifrukt, kanske två.

2 portioner

Ingredienser
500 g magert sidfläsk
2 msk jordnötsolja
2 msk socker
1 msk torr Marsala (eg. chaoxingvin eller torr sherry)
20 g färsk ingefära
1 stjärnanis
1 kanelstång, liten
ljus sojasås eller japansk
salt
socker
några salladslökar eller späd purjolök

Beskrivning
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i sidfläsket, hela biten, och sjud i 4 minuter till det är lättkokt. Ta upp sidfläsket ur vattnet och låt det svalna. Skär sedan sidfläsket i tärningar, 3×3 cm.

Hetta upp jordnötsolja och socker i en kastrull tills sockret smält och karamelliserat något och är nötbrunt. Rör hela tiden och se till att det inte bränns. Tillsätt fläsket, rör runt och tillsätt vinet under omrörning.

Tillsätt vatten så att det precis täcker fläsket. Lägg ner hackad ingefära, stjärnanis och kanel. Låt sjuda under lock 40-50 minuter.

Ta av locket de sista 10 minuterna, så att kokspadet puttrar samman och koncentreras. Smaka av såsen med lite soja, salt och socker. Skär salladslöken i bitar och tillsätt precis före servering. Om purjolök används, så välj en späd purjolök och skär det vita i fina ringar.

Servera med ris och wokade grönsaker.

3 svar

  1. […] & valnötsbröd Olivomelett Omelett – grundrecept Omelett med prosciutto & parmesan Ordförande Maos rödbräserade fläsk Ostbricka Ostscones Ostsoppa på […]

  2. Knasig rolig kommentar om japanskt och kinesiskt om den här rätten. Mkt i japansk kultur, som skrivtecken, är influerat eller direkt importerat av kina, inklusive maten..

  3. från Kina ska det stå 😛

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.