Ärtsoppa

Ärsoppa – klassisk svensk husmanskost på gula ärtor och fläsk.

Ärtor har odlats i Sverige sedan vikingatiden. Anledningen till att vi äter ärtsoppa just på torsdagar har sin förklaring i historien. Traditionellt kokades ärtorna i köttspad, av fläsk eller annat kött, för att ge mustighet åt ärtorna. Sedan  skars köttet upp och serverades antingen separat till soppan eller i. Så det var en ganska kraftig rätt med köttet till och betraktades som en festmåltid. När sedan katolicismen nådde Sverige så blev det även här fastedag på fredagen för att alla skulle påminna sig om han som dog på korset. Så varje fredag över tusen år senare skulle alla försaka något – vilket bland annat innebar att man inte fick äta kött på fredagen. (Det här var långt innan vegetarianernas tid). Så det gällde att äta ordentligt dagen innan för att klara sig på fisk dagen efter… (Hmm, och idag är fisk ofta en komponent i festmåltider..!!)

Katolicismen avskaffades så småningom och Sverige blev ett protestantiskt land för att nu vara i princip sekulariserat. Men traditionen med ärtsoppa på torsdagar lever fortfarande kvar. En del föredrar ett glas varm punsch – vilket torde vara en senare tradition. För jag tror punschen är från mitten av 1800-talet. Men arrak har funnits betydligt längre och punsch är baserad på just arrak. Bara en sak till, arrak är arabaiska (a’raq) och betyder svett.. (!) Men också utsöndring, saft från palmer. Jag föredrar den senare betydelsen…

Det sägs att kung Erik XIV dog efter att ätit ärtsoppa. Tydligen var den spetsad med arsenik. I det här receptet kan timjan byttas ut mot mejram. Ännu bättre – använd färska örter. Men som sagt undvik arsenik.

Observera att det här är ingen snabbmat. Ärtorna ska blötläggas kvällen innan.

6 portioner

Ingredienser
500 g torkade gula ärtor
vatten till blötläggning
1,5 l vatten till soppan
350-400 g rimmat fläskkött
3 st hönsbuljongtärningar
1 st gul lök, skivad
2 tsk torkad timjan (eller mejram)
1 st lagerblad
salt
svartpeppar

Beskrivning
Skölj de torkade ärtorna och lägg dem i en bunke. Fyll upp med vatten så att det precis täcker ärtorna. Låt stå svalt över natten eller lite längre. Häll upp ärtorna i ett durkslag. Skölj dem med kallt vatten.

Lägg de avrunna ärtorna i en gryta. Slå på 1,5 liter vatten, lägg i hela fläskbiten, buljongtärning, skivad gul lök, lagerblad och timjan. Låt koka under lock i 1-1,5 timme tills ärtorna är mjuka. Ta upp fläsket, skär bort svål och eventuellt fett. Skär fläsket i små tärningar och lägg tillbaka det i grytan.

Smaka av ärtsoppan med eventuellt mer timjan, salt och svartpeppar. Servera med svartpepparkvarnen nära till hands och en god senap.

Annons

3 svar

  1. […] Ä Ägghalvor Älgfärsbullar Älgfärsrulle Älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär Älggryta med kantareller Älgkalops Älgköttbullar Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor Äppelmos med karamellig smak Äppelrullar Ärtpesto Ärtpuré av gröna ärtor med vitlök Ärtsoppa […]

  2. […] på svensk husmanskost: älgkalops, köttbullar på älgfärs, älgfärsbullar, julköttbullar, ärtsoppa, älgfärsrulle – en fylld köttfärslimpa,  Wallenbergare, Janssons […]

  3. […] pepparrotssås..  Gott att koka rotsakerna till rotmoset i buljongen,  använda buljonen till ärtsoppa dagen efter med rester av fläsklägget eller göra ett par smarriga knäckebrödsmackor med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: